Cel mai mare spital din județul Galați, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei“, face eforturi să aibă material de protecţie și dezinfectanți. Deocamdată au pentru o săptămână, dar în cursul zilei mai au de primit tranșe sosite prin Ministerul Sănătății pentru că până acum s-au descurcat cu banii primiți de la Consiliul Judeţean și din fonduri proprii.
Din păcate, deși ambulatoriile trebuiau închise prin ordin de la București, tot prin ordin de la București ambulatoriul Spitalului de Urgenţă Galaţi trebuie să rămână parțial deschis pentru specializări ca Oncologia sau Diabetul. „Astăzi avem toate echipamentele care ne trebuie şi trebuie să mai primim 56.000 de bucăţi de măşti chirurgicale de la Unifarm, de luni ne tot promit că vin aceste măşti, dar se pare că vor ajunge astăzi sau mâine, mănuşi chirurgicale avem comenzi de 119.286 de bucăţi. Un cadru medical va avea acces la trei sau patru măşti pe zi, nu schimbăm masca la fiecare pacient deoarece încă nu avem pacienţi confirmaţi. Nu este adevărat că un cadru medical primeşte două măşti şi o pereche de mănuşi pe o gardă, primesc câte trei patru perechi. Avem comenzi certe, avem promisiuni, chiar ieri domnul secretar de stat Arafat ne-a anunţat că au venit avioanele din străinătate cu echipamentele de protecţie, atât pentru spital, cât şi pentru UPU. Ieri, la UPU au fost aduse de cei de la ISU 200 de măşti ffp2, 100 de măşti ffp3 şi 50 de combinezoane, urmând să mai primească în cursul zilei de vineri şi alte materiale tot de la ISU. La dezinfectanţi avem comenzi de 80.345 de litri şi avem de primit de la Unifarm 20.000 de litri. Alţi furnizori ne-au anunţat deja că ne vor trimite vineri 12.000 de măşti, furnizori locali, pentru că nu ne lăsăm doar în comenzile de la Unifarm.
«S-a impus ca specializările oncologie, hematologie, radioterapie şi toate specializările chirurgicale să rămână cu cabinetele deschise»
În cadrul videoconferinţei de miercuri cu Raed Arafat ni s-a impus ca specializările oncologie, hematologie, radioterapie şi toate specializările chirurgicale să rămână cu cabinetele deschise. Deci, etajul 1 din ambulatoriu va rămăne cu cabinetele deschise pentru consultaţii chirurgicale, oncologice, hemofilie şi diabet. Noi facem şi triajul în ambulator, fiecare persoană completează declaraţiile pe proprie răspundere. Etajele doi şi trei din ambulatoriu se vor transformă, în viitorul apropiat, aşteptăm şi aprobările, pentru că circuitele se fac pe baza unor aprobări, de asemenea, etajul 1 de la spital, secţia de arși va fi secție de AȚI, cu circuit separat pentru pacienții suspecți de COVID-19, pentru când spitalul CFR şi spitalul Tecuci se vor umple de aceşti pacienţi, după cum ştiţi cele două spitale au fost declarate spitale suport pentru Judeţean.
«S-a testat tot personalul care a intrat în contact cu acea biochimistă, toate testele au ieşit negative»
În blocul operator, conform metodologiei, de care au luat la cunoştinţă, s-a testat tot personalul care a intrat în contact cu acea biochimistă, toate testele au ieşit negative. Au fost testate 34 de persoane. Ambulatoriul va deveni doar parţial, pe etajele doi şi trei, în rest rămâne policlinică. Testările nu se fac la persoane asimptomatice, nu se testează la recomandarea Direcţiei de Sănătate Publică”, a precizat Alina Dobrea, director Spitalul Clinic de Urgență Galați.
Astfel, ambulatoriul Spitalului de Urgență Galați se închide parţial prin ordinul primit de la Bucureşti prin care se cere continuarea activității pentru bolnavii de cancer, diabet sau cei cu probleme post chirurgicale. Îngrijorător este faptul că oamenii stau în faţa ambulatoriului fără a păstra o distanţă unii de ceilalţi, iar majoritatea nu poarta nici măşti.