27 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Echipament medical unic în România pentru depistarea cancerului de piele va fi adus la Galaţi
Echipament medical unic în România pentru depistarea cancerului de piele va fi adus la Galaţi

Un aparat medical unic în România pentru depistarea cancerului de piele va fi adus la Galaţi, la Spitalul de Boli Infecţioase Sf. Cuvioasa Parascheva.

Este vorba despre un sistem de tomografie optică coerentă (OCT) cu o valoare de peste 160.000 de euro. Tomografia în coerenţă optică (OCT) este o metodă imagistică, non-invazivă, care permite captarea de imagini ale ţesuturilor în timp real, fiind o aşa-zisă „biopsie in vivo“ deoarece nu este necesară prelevarea de ţesut, şi care nu este dureroasă şi nici iradiantă. Acesta este doar unul dintre cele 42 de echipamente medicale cu care va fi dotată noua clădire a Spitalului de Boli Infecţioase Galaţi, clădire care se află în pline lucrări de construcţie şi care va fi gata în toamna anului 2020. Cele 42 de echipamente medicale de ultimă generaţie vor fi achiziţionate prin intermediul unui proiect cu finanţare europeană, proiect care a fost lansat astăzi, luni, 26 august 2019, de către preşedintele Consiliului Judeţean (CJ), Costel Fotea.

"Vom investi peste 2,6 milioane de lei în echipamente medicale moderne pentru specialităţile de dermato-venerologie şi boli infecţioase. Vom aduce la Galaţi un aparat medical unic în România, un sistem de tomografie optică coerentă de peste 160 de mii de euro. Este un echipament de ultimă generaţie, care este folosit pentru diagnosticarea cancerului cutanat şi care nu iradiază. Împreună cu medicii de la Spitalul de Boli Infecţioase vrem să dezvoltăm un Centru de Excelenţă în dermatologie, mai ales că secţia va funcţiona în clădirea nouă pe care o construim în curtea unităţii medicale", a declarat Costel Fotea.

Printre cele 42 de echipamente medicale se mai numără şi aparatură pentru depistarea hepatitelor cronice, precum şi a altor boli cu potenţial endemo-epidemic.

Potrivit declaraţiilor preşedintelui CJ Galaţi, noua clădire aflată în prezent în construcţie va avea demisol şi parter, cu suprafaţă totală de 2.700 de mp, va avea cele mai moderne dotări, începând de la pijamalele bolnavilor, mobilier, până la cele mai moderne echipamente, scopul final fiind ca cel puţin secţia de dermatologie să devină un Centru de Excelenţă, continuându-se pe aceeaşi linie şi cu secţia de Infecţioase. Noua clădire construită din fonduri proprii ale Consiliului Judeţean va prelua peste 50% din activitatea care se desfăşoară în prezent în vechile clădiri.

Investiţia era mai mult decât necesară având în vedere istoricul spitalului. Spitalul de Boli Infecţioase Galaţi este una din cele mai vechi unitaţi sanitare din ţară. După cum se arată pe site-ul spitalului, nu exista documente scrise despre funcţionarea spitalului înainte de anii 1900. Totuşi din unele scrieri ale medicilor salariaţi ai acestui spital rezultă că în jurul anului 1813, pe locul actualului spital ar fi existat barăci, unde erau izolaţi bolnavii de holeră. În 1846 s-ar fi construit pavilionul central, actuala Secţie I de Boli Infecţioase, la care s-ar fi adăugat în 1875 o aripă pentru izolarea cazurilor de difterie, tetanos şi meningite, iar în anul 1897 a fost construit un pavilion de boli venerice, în prezent locaţia secţiei de dermato-venerologie. În 1905 s-a construit un alt pavilion destinat Secţiei de Boli Infecţioase II, în 1935 s-a construit etajul pavilionului de scarlatină pentru izolarea bolnavilor in convalescenţa, astfel că în 1941 spitalul avea 150 paturi de contagioşi şi 50 paturi pentru dermato-venerici.

În prezent, unitatea funcţionează în sistem pavilionar şi are 160 de paturi. După cum a explicat preşedintele CJ, vechile clădiri construite din paiantă vor fi demolate, iar locul lor va fi luat de un parc dedicat bolnavilor.


Articole înrudite