29 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
După 50 de ani, Staţia de repompare Fileşti reabilitată din temelii
După 50 de ani, Staţia de repompare Fileşti reabilitată din temelii

Staţia de repompare Fileşti, care asigură alimentarea cu apă pentru jumătate din oraş de aproximativ 50 de ani, se află pentru prima dată în plină modernizare, graţie uneia dintre cele mai mari investiţii cu fonduri europene ce vizează înlocuirea şi reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare, incluzând atât instalaţii, cât şi rezervoare, informează Primăria municipiului Galaţi şi operatorul APĂ CANAL Galaţi.

Staţia de repompare Fileşti a fost pusă în funcţiune în anul 1968, fiind dotată cu 2 rezervoare a câte 15.000 mc, o staţie de clorinare şi 6 electropompe. De la data punerii în funcţiune, aceasta nu a beneficiat de lucrări de modernizare. Staţia de repompare Fileşti alimentează cu apă aproape jumătate din oraş: cartierele Aurel Vlaicu, Siderurgiştilor Vest, Micro 14 (inclusiv Viaduct), I.C. Frimu, Fileşti, Micro 38, Micro 39 A, Micro 39 B, Micro 39 C, Micro 40, Micro 13 B, precum şi Cartierul Traian Nord.

O adevărată provocare pentru constructor şi APĂ CANAL Galaţi

Staţia de repompare Fileşti este supusă acum reabilitării integrale. Astfel, sunt reabilitate cele două rezervoare existente de mari dimensiuni (2 x 15.000 mc) din Staţia Fileşti, fiind în derulare atât lucrări de construcţii, cât şi lucrări de instalaţii hidraulice. Rezervorul nr. 2 a fost deja finalizat şi pus în funcţiune. Lucrările vizează în acest moment rezervorul nr. 1.

Întrucât investiţia de la Staţia de repompare Fileşti este de mare anvergură şi presupune lucrări foarte complexe, acestea au fost etapizate. A fost demarată deja cea mai importantă etapă, programată pentru anul 2022: înlocuirea conductelor de aspiraţie Dn1000mm şi Dn800mm, a celor 6 noduri hidraulice şi a armăturilor de mari dimensiuni, inclusiv a camerelor de vane aferente rezervoarelor de apă.

Această etapă este o adevărată provocare, atât pentru constructor, cât mai ales pentru APĂ CANAL Galaţi, operatorul reuşind să asigure continuitatea alimentării cu apă a consumatorilor din zonele arondate pe tot parcusul derulării investiţiei, concomitent cu asigurarea frontului de lucru pentru constructor.

Lucrările trebuie să se încheie până la sfârşitul anului 2023

Pentru anul 2023, anul finalizării reabilitării Staţiei de repompare Fileşti, vor mai rămâne de executat lucrări la conductele de refulare si armăturile aferente.

Valoarea investiţiei la acest obiectiv strategic în alimentarea cu apă a municipiului Galaţi este de aproximativ 15.000.000 lei, fără TVA. Obiectivul investiţiei este îmbunătăţirea şi siguranţa serviciului de alimentare cu apă a populaţiei din zona deservită de Staţia Fileşti.

Toate aceste lucrări fac parte din contractul „GL-CL-01 – Alimentare cu apă şi canalizare în Aglomerările Galaţi şi Smârdan” semnat de operatorul APĂ CANAL Galaţi cu S.C. TANCRAD S.R.L., în calitate de lider al Asocierii S.C. TANCRAD S.R.L. – S.C. CITADINA 98 S.A. Contractul are o valoare de 139.761.252,19 lei fără TVA, iar lucrările trebuie să se încheie până la sfârşitul anului 2023. Contractul face parte din „Proiectul Regional de Dezvoltare a Infrastructurii de Apă şi Apă Uzată din Judeţul Galaţi în perioada 2014-2020”, în valoare de 180 de milioane de euro, derulat la nivelul judeţului Galaţi de către APĂ CANAL Galaţi, având ca beneficiari 22 de unităţi administrativ-teritoriale.

Municipiul Galaţi este alimentat din două surse de apă: sursa de suprafaţă (Dunărea) şi sursa subterană (cele două fronturi de captare: Salcia-Lieşti şi Vadu-Roşca). Cele două captări se află la aproximativ 70 km depărtare, una în vestul oraşului Galaţi (front Salcia-Lieşti), iar celălaltă în judeţul Vrancea (frontul Vadu-Roşca). De la cele două captări, apa brută este transportată la Staţia de pompare Şerbeşti, iar de aici către Staţia de repompare Fileşti prin două conducte de aducţiune: Dn 1000 mm, respectiv Dn 800 mm.


Articole înrudite