Ca urmare a ploilor abundente din 13 septembrie, 28 de localităţi din judeţul Galaţi au fost afectate de inundaţii. Din datele oficiale, peste 7.000 de gospodării şi aproximativ 20.000 de persoane a fost afectate. Neoficial, numerele sunt mai mari, la fel şi nevoile. În continuare multe familii nu au reuşit să se întoarcă în casele lor şi au nevoie de sprijin. Pe lângă transporturile umanitare constante şi serviciile de sprijin social, educaţional şi psiho-emoţional, echipele Salvaţi Copiii România au organizat o petrecere-surpriză de Crăciun, pentru a aduce magia Crăciunului mai aproape de copiii care în continuare nu pot reveni la casele lor.
Echipele mobile Salvaţi Copiii au fost prezente pe teren începând cu data de 16 septembrie, pentru a evalua nevoile şi oferi produse de primă necesitate, în total în 20 de localităţi din judeţul Galaţi: Slobozia Conachi, Izvoarele, Pechea, Costache Negri, Cudalbi, Călmăţui, Corni, Corod, Cuza Vodă, Griviţa, Măcişeni, Mândreşti, Urleşti, Valea Mărului, Vârlezi, Viile, Blânzi, Cărăpceşti, Cuca şi Vameş şi, prin intermediul echipelor din Constanţa, au oferit sprijin şi în Comana, judeţul Constanţa. Ca măsuri de intervenţie imediată, echipele mobile Salvaţi Copiii România au distribuit produse de îngrijire personală de primă necesitate, produse de curăţenie şi igienizare a spaţiilor, produse de îngrijire specifice nou-născuţilor şi sugarilor, îmbrăcăminte şi încălţăminte, pături şi pilote şi ghiozdane cu rechizite.
Echipele de teren ale Salvaţi Copiii România au organizat zece puncte de distribuţie: Slobozia Conachi, Pechea, Costache Negri, Cudalbi, Corod, Griviţa, Valea Mărului, Corni, Măcişeni şi Cuza Vodă. Până acum, 5.035 de persoane, dintre care 2.182 de copii, au primit pachete cu produse igienico-sanitare, 2.000 de copii au primit tichete sociale pentru acoperirea nevoilor de bază, inclusiv haine şi îmbrăcăminte pentru sezonul rece, 506 copii au primit ghiozdane echipate pentru şcoală, iar 308 copii au primit zilnic o masă caldă timp de trei săptămâni. A fost oferit sprijin pentru patru unităţi de învăţământ, două unităţi medicale şi o Direcţie de Asistenţă Socială. Totodată, a fost trimis un transport umanitar, în valoare de 357.011 lei, cu produse igienico-sanitare destinate pentru cel puţin 1.000 de familii. Mecanismul de urgenţă poate fi sprijinit prin donaţii în contul RO04RNCB0071011434790009.
«Scoate copiii, scoate copiii, că vine apa!»
Casa fraţilor Marius şi Larisa din comuna Costache Negri, Galaţi, a fost distrusă de inundaţiile severe: casa a fost evaluată de Direcţia de Asistenţă Socială ca fiind 90% afectată. Marius are 10 ani şi în ciuda problemelor pe care le are, acesta îşi păstrează optimismul şi zâmbetul pe buze. Sora lui, Larisa, a fost şefă de promoţie la un renumit liceu din Galaţi. În seara în care casa le-a fost inundată, singurele cuvinte ale mamei au fost: «Scoate copiii, scoate copiii, că vine apa!». Casa nu mai poate fi restaurată, iar acum familia a primit un teren de la rude, teren pe care încep o nouă fundaţie, cu speranţe către o nouă casă.
Elena şi Sabin, doi copii de 7 şi 13 ani, locuiau în Corod cu mama, bunica şi străbunica. În noaptea inundaţiilor, Elena şi Sabin au fost luaţi prin surprindere, apa intrând în casă fără ca familia să realizeze acest lucru. Frica i-a ghidat pe copii, alături de mamă şi bătrâne, către partea mai înaltă a uliţei pe care locuiau, au trecut prin apa care era până la nivelul geamurilor. Familia a pierdut toată avuţia din cauza inundaţiilor. În ultimii ani, mama reuşise să renoveze casa părintească, inclusiv cu utilităţile minim necesare unei familii cu copii.
„Dramele copiilor afectaţi sever de inundaţii creează ştiri imediat, iar apoi par uitate. Este crucial, în cazul catastrofelor umanitare de acest fel, să acordăm sprijin imediat, dar mai ales să sprijinim familiile afectate până când acestea se pot întoarce la casele lor. Copiii sunt cei mai traumatizaţi, de aceea sprijinul psihologic, precum şi redarea sentimentului de normalitate sunt esenţiale”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.
Sursa foto: Salvaţi Copiii România