17 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Din cauza frigului din şcoli, elevii gălăţeni au înlocuit manualele cu medicamentele
Din cauza frigului din şcoli, elevii gălăţeni au înlocuit manualele cu medicamentele
Este situația în care se află elevii, cadrele didactice și pedagogii de la 13 unități de învățământ din municipiul Galaţi, din cele aproximativ 100 cât are oraşul. Problema a apărut deoarece nu s-au făcut încă branşamentele la gaze, societatea care se ocupă ar fi spus că se confruntă cu un nivel mare de cereri. Între timp a venit frigul, mai ales dimineaţa şi noaptea, aşa că au de suferit atât copiii de la clasele primare, cât și cei care stau în cămine. 
Capture3
Situaţia se regăsește și la Colegiul Național "Costache Negri", unde, mai ales în cămin, pedagogii au instalat convectoare și radiatoare și au dat pături în plus elevilor. În ciuda acestui fapt, unii se plâng că au răcit, iar medicamente se găsesc mai prin toate camerele. "Nu avem căldură pentru că încă se desfăşoară lucrări pentru branşarea centralei termice la gaze. Deşi licitaţia a fost organizată de Primărie încă de anul trecut, a necesitat extrem de multe avize, proiecte, documentaţii, aşa că a trecut un an de zile şi încă nu s-au finalizat lucrările, nefinalizându-se încă documentele de fapt. În internatul şcolar, care înseamnă o clădire cu parter şi trei etaje, nu am putut să asigurăm încălzirea în toate camerele cu convectoare sau cu radiatoare pentru că nu ne permite instalaţia electrică să instalăm o asemenea putere, dar, doar pe camerele pe colţ, camerele cele mai friguroase, am adăugat o altă sursă de încălzire de genul acesta şi, bineînţeles, am suplimentat păturile, pledurile, să încercăm să îndulcim cât de cât condiţiile. În şcoală, la fel, în clasele cu elevi din învăţământul primar se folosesc fie instalaţiile de aer condiţionat, pe cald, fie aeroterme, calorifere electrice, dar nu putem face acest lucru pentru toate clase din acelaşi motiv, instalaţia electrică nu permite. Noi am conlucrat în tot acest timp cu Primăria, acolo unde au fost avize pe care a trebuit să le solicităm noi, le-am solicitat noi, majoritatea au fost însă în grija Primăriei. Permanent am ţinut legătura cu Primăria, permanent încercăm să găsim soluţii. Nu suntem singurii în această situaţie, am vorbit şi cu alţi colegi şi cu Primăria, care ne-a dat aceeaşi soluţie, să găsim surse alternative de încălzire, dar e simplu de spus, greu de pus în practică. Dacă instalaţia electrică ar permite, probabil elevii şi-ar aduce şi de acasă acolo unde nu putem asigura noi, doar că şcoala are 140 de ani vechime, iar clădirea este din 1902, a fost reabilitată acum 40 de ani", a spus Andra Ionescu, director Colegiul Național "Costache Negri".
Capture2
Situaţia este cunoscută și la Inspectoratul Școlar Județean (IŞJ) Galaţi. "Lucrările sunt în desfăşurare la acele unități de învățămănt. S-a mai încercat cu calorifere electrice şi cu radiatoare, dar asta ţine şi de o reţea electrică de calitate în unităţile respective", a spus Oana Enache, purtător de cuvânt IŞJ Galați. Primăria speră ca situaţia să se rezolve cel târziu la jumătatea lunii noiembrie. "Primăria municipiului Galaţi a instalat deja centralele termice la toate unităţile de învăţământ, s-au realizat instalaţiile din interiorul şcolilor şi grădiniţelor, acum se mai lucrează la 13 unităţi de învăţământ pentru branşamentul la reţeaua de gaze. Avem promisiuni din partea firmei care se ocupă de acest aspect ca până în noiembrie lucrările să fie finalizate. Noi sperăm ca aceste lucrări să fie finalizate cât mai repede şi copii să nu sufere de frig", a precizat Raluca Ardean, purtător de cuvânt Primaria municipiului Galaţi. Dacă vremea se răceşte accentuat până atunci, dascălii se tem că nu vor face faţă să încălzească clasele sau camerele de cămin cu radiatoare sau aparate de aer condiţionat.

Articole înrudite