În toamna anului trecut, Legea pentru modificarea alin. (5) al art. 65 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice a fost promulgată, iar conform acestui act normativ, gălăţenii pot beneficia de reducerea vârstei standard de pensionare cu 2 ani, fără penalizare, pentru că au locuit cel puţin 30 de ani în zone afectate de poluarea remanentă, precum şi pe o rază de 8 km în jurul acestora.
Aşadar, din septembrie 2020, teoretic gălăţenii care îndeplineau condiţiile, ar fi trebuit să iasă la pensie cu 2 ani mai devreme, fără penalităţi.
Numai că, după cum ne-au sesizat cititorii, acest lucru nu s-a întâmplat de îndată ce legea a intrat în vigoare.
„Interesându-ne la Casa de Pensii Galaţi, despre aplicarea art. 65 referitor la pensia anticipată parţială din Legea nr. 263/2010, răspunsul a fost că în momentul de faţă, această prevedere a legii pensiilor nu se poate aplica deoarece nu există un program de calcul al zonelor din municipiul Galați, care ar fi incluse în prevederile art. 65. Ca urmare, acest articol nu se aplică şi pensiile anticipate parţiale sunt calculate cu penalităţi, în funcţie de situaţia fiecărui solicitant. Întrebarea mea este: când se va respecta legea pensiilor şi de ce nu se aduce la cunoştinţa pubicului acest lucru, că la Galaţi nu se aplică legea deoarece nu putem calcula o suprafaţă?“, ne-a scris Dragoş Badea.
Răspunsul la întrebarea cititorilor noştri obţinut de la purtătorul de cuvânt al Casei de Pensii Galaţi, Neculai Zburlea, este îmbucurător.
Acesta ne-a declarat că într-adevăr aspectele sesizate de cititorul nostru sunt reale, însă de 4 zile situaţia s-a rezolvat, iar toate persoanele care doresc să beneficieze de această prevedere legislativă pot să se adreseze instituţiei pentru a obţine acest drept.
Neculai Zburlea a mai precizat că dacă în această perioadă au fost gălăţeni care consideră că nu li s-a calculat corect pensia, aceștia sunt rugaţi să se adreseze Casei de Pensii din nou, iar fiecare situaţie va fi analizată şi se va recalcula acolo unde este cazul.