26 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Curtea de Conturi a luat la puricat societăţile din subordinea Primăriei Galaţi
Curtea de Conturi a luat la puricat societăţile din subordinea Primăriei Galaţi

Activitate susţinută, la sfârşitul anului trecut, a Curţii de Conturi Galaţi la societăţile aflate sub umbrela Primăriei municipiului Galaţi. Este vorba despre Gospodărire Urbană, Ecosal, Transurb şi Administraţia Pieţelor Agroalimentare care au fost suspuse unor acţiuni de control de către Curtea de Conturi.

Dacă la Administraţia Pieţelor Agroalimentare au fost constatate doar unele nereguli în scoaterea din funcţiune, casarea unor bunuri materiale uzate fizic şi amortizate complet, în sensul că operaţiunile economice au fost evidenţiate în contabilitate anterior obţinerii aprobării din partea consiliului de adminsitraţie al societăţii, la celelalte societăţi, au fost constatate mai multe deficienţe.

Transurb SA trebuie să recupereze prejudiciile până în aprilie

La Transurb SA s-au constatat mai multe nereguli. Este vorba despre achiziţia unor materiale în scopul realizării unui gard însă materialele nu s-au regăsit într-o investiţie în curs de realizare. Auditorii au mai constatat că societatea nu a calculat penalităţi de întârziere pentru încasarea cu întârziere a facturilor emise către Liberty Galaţi SA, în anul 2020, pentru asigurarea curselor tip convenţie, conform contractului de prestări servicii de transport persoane. Alte neregulile au fost constatate şi în privinţa cheltuielilor cu reparaţiile la autovehicule ce deservesc activităţi de natură administrativă, nefiind probată realizarea operaţiunilor respective, în sensul că nu s-a întocmit fişa de activitate zilnică şi nu s-au completat corespunzător foile de parcurs şi nu s-a conformat traseul efectuat de către conducători auto prin semnarea foilor de parcurs, în perioada decembrie 2019 - iunie 2020.

În perioada 2019-2020, bugetul de venituri şi cheltuieli nu a fost bine fundamentat, în sensul că achiziţiile cu destinaţia cheltuieli de protocol nu au avut la bază întotdeauna referate de necesitate şi/sau nu au fost însoţite întotdeauna de documente din care să reiasă încadrarea în limitele de cheltuieli. În plus, în perioada 2019-2020, nu au fost întocmite/solicitate deconturi de cheltuieli pentru justificarea avansurilor de trezorerie acordate; avansurile de trezorerie nu au fost justificate în termenul legal; au fost acordate noi avansuri, deşi avansurile anterioare nu erau justificate; nu au fost efectuate controale inopinate de către conducătorul compartimentului cu atribuţii financiar-contabile. Valoarea estimativă a abaterii este de 19.115 lei, reprezentând penalităţi de întârziere calculate pentru nedepunerea în termen a deconturilor pentru justificarea avansurilor în numerar.

Societăţii Transurb SA i s-a pus în vedere ca până pe data de 29 aprilie 2022 să stabilească întinderea prejudiciilor şi recuperarea acestora.

Apă Canal şi Gospodărire Urbană, prejudicii mici

Auditorii Curţii de Conturi Galaţi au constatat că societatea a menţinut nejustificat în sold, la finele anului 2020, sume ale căror termene de urmărire s-au prescris sau care erau aferente unor clienţi decedaţi, insolvabili sau radiaţi de la Registrul Comerţului sau care au făcut obiectul unor dosare de judecată a căror acţiune formulată de Apă Canal SA a fost respinsă de instanţă. Toate aceste deficienţe se ridică la o sumă totală de 17.704, 57 lei.

Alte nereguli au fost găsite în legătură cu faptul că nu s-a respectat, în unele cazuri, termenul de analiză a sumelor înregistrate ca deconturi din operaţiuni în curs de clarificare în termen de 3 luni de la data constatării rezultând deficienţe, în valoare de 5.563 lei. Termenul de înlăturare a acestor nereguli este stabilit pentru data de 29 aprilie 2022.

La Gospodărire Urbană, Curtea de Conturi a constatat că nu au fost dispuse măsuri de evidenţiere a veniturilor rezultate din blocarea autovehiculelor parcate neregulamentar pentru care organele abilitate au renunţat la urmărirea penală, fără ca tariful de deblocare să fie recuperat. De asemenea, nu au fost analizate, într-un caz, prin comparaţie, datele înscrise în situaţiile de lucrări cu datele centralizate în devizele anexate la facturile emise căter clienţi. Deficienţele cuantificate se ridică la sumă de 1.221,37 lei. Termenul pentru înlăturarea acestor deficienţe este tot 29 aprilie 2022.


Articole înrudite