Mijloacele de transport în comun din Galaţi circulă cu maxim 2-3 călători, cea mai mare parte din zi, ca urmare a instituirii stării de urgenţă din cauza pandemiei de coronavirus şi a limitării circulaţiei persoanelor. Din punct de vedere al evitării aglomeraţiei şi păstrarea ditanţei de siguranţă între călători, efectele deciziilor sunt cele scontate. Însă acest context duce şi la probleme majore de ordin economic cu care se confruntă societatea de transport public local Transurb SA.
Pentru a nu intra în colaps financiar, conducerea societăţii de transport local Transurb SA Galaţi a transmis Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă, Primăriei Galaţi şi Consiliului Local al Municipiului Galaţi o informare cu privire la derularea serviciului de transport public local în contextul măsurilor adoptate pentru prevenirea extinderii infectării cu coronavirusul Covid-19 pe teritoriul municipiului Galaţi.
Prin punerea în practică a Hotărârii nr. 26 din data de 24.03.2020 a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi şi a Hotărârii nr. 5 din data de 17.03.2020 a Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă Galaţi, au fost asigurate toate condiţiile pentru ca cetăţenii din municipiul Galaţi să circule în siguranţă cu mijloacele de transport în comun, fiind evitată aglomeraţia şi fiind asigurată distanţa de siguranţă între călători. Societatea Transurb asigură, de asemenea, ducerea la îndeplinire a hotărârilor referitoare la obligativitatea operatorilor de transport de a lua măsuri cu privire la dezinfecţia suprafeţelor şi a habitaclului mijloacelor de transport, la fiecare final de cursă. Până la acest moment, au fost achiziţionate produse în valoare de 100.000 de lei, urmând a fi achiziţionate în continuare toate cele necesare.
”Ca urmare a faptului că au fost întrerupte cursurile în şcoli, un număr de 19.000 de elevi şi studenţi care au ridicat abonamente nu mai circulă de la data întreruperii cursurilor şi a suspendării gratuităţilor. Aceeaşi situaţie este şi în cazul pensionarilor pentru care, din data de 24.03.2020, au fost suspendate abonamentele, pe toată perioada stării de urgenţă. În evidenţele Transurb, la data de 31.12.2019, a fost înregistrat un număr de 29.000 de pensionari care au ridicat abonamente. În plus, persoanele de peste 65 de ani pot circula doar în intervalul 11.00-13.00. Numărul pensionarilor care călătoresc cu mijloacele de transport în comun s-a redus semnificativ. Odată cu introducerea carantinei totale în România, începând cu ziua de miercuri, 25 martie 2020, s-a introdus interzicerea circulaţiei populaţiei, cu excepţia deplasărilor la serviciu sau pentru cumpărăturile absolut necesare. Au fost atinse obiectivele tuturor acestor măsuri de prevenire a răspândirii coronavirusului aplicate de operatorul de transport, dar efectele economice sunt scăderea masivă a numărului de călători şi a încasărilor societăţii Transurb SA. Spre exemplu, pe data de 25 martie 2019, încasările Transurb au fost de 183.338 lei, pe data de 25 martie 2020 s-au încasat 19.097 lei”, se arată în informarea care a ajuns pe masa factorilor de decizie la nivel local.
„Tinând cont de aceste aspecte, dar mai ales de faptul că încasările zilnice au scăzut considerabil, cu peste 80% faţă de aceleaşi zile ale anului precedent, tendinţa fiind tot de scădere de la o zi la alta, vă informăm că situaţia acuală duce la o lipsă acută de lichidităţi, care va genera blocarea activităţii societăţii Transurb SA”, se mai arată în document.
Pentru a circula, conform diagramei actuale, operatorul Transurb rulează un număr de aprovimativ 22.000 de km în zilele lucrătoare şi 18.000 de km, în zilele de weekend. La acest moment este nevoie de un număr de minim 210 şoferi şi conducători de troleibuz în cursul săptămânii şi minim 156 de şoferi şi conducători troleibuz în weekend.