Asfaltarea drumurilor comunale din comuna Vănători este aşteptată de locuitori de ani de zile. Deşi a fost şi este o comună bogată, preferată de oamenii cu putere financiară care au construit adevărate cartiere de vile şi, totodată, mulţi oameni de afaceri au ales să-şi mute firmele sau să-şi deschidă puncte de lucru (hale de producţie, depozite etc.), comuna dezvoltându-se puternic în ultimii 20 de ani, drumurile comunale nu s-au modernizat cu aceeaşi viteză cu care s-a construit!
În ultimii trei ani, administraţia locală a accesat fonduri europene, guvernamentale etc., şi a demarat mai multe proiecte pentru modernizarea drumurilor. Şi de aici începe epopeea unei străzi, str. Poligonului, care deşi este prinsă pentru asfaltare în cadrul unui proiect finanţat prin Programul Naţional de Investiţii „Anghel Saligny”, o parte dintre persoanele care au proprietăţi pe această stradă sunt nemulţumite de faptul că din cauza unui vecin, strada nu va putea fi modernizată aşa cum trebuie.
Vecinii reclamă un proprietar din capătul străzii că din cauza lui va fi strada îngustată chiar la intrare
„Noi, cei care avem proprietăţi pe această stradă, ne-am bucurat că vor începe lucrările de modernizare şi pe strada noastră. Ba chiar mai mult, acolo unde strada este cam îngustă, o parte dintre proprietari au decis, fără să le ceară nimeni, să îşi mute gardul înapoi cu aproximativ un metru şi mai bine ca să avem şi rigole şi tot ce trebuie pentru o stradă civilizată (foto ↓).
Însă doar un vecin, primul pe stradă, deşi are nişte construcţii gen magazii pentru care nu are nici măcar autorizaţii, nici cadastru, nu vrea să se retragă. Probabil persoana a fost bine informată în prealabil, şi atunci când s-a cadastrat strada, s-a cadastrat având în vedere situaţia existentă la faţa locului, că aşa este legea. Adică în cazul acestui vecin s-a cadastrat cu gardul şi magaziile existente pe domeniul public, căci se vede linia pe care au fost toate proprietăţile, iar el este ieşit în strada cu mult (foto ↓). Acum refuză să se dea înapoi ca să avem şi noi un drum drept, în limite corecte.
Mai mult de atât, am înţeles că la ieşirea în DN 26 se va face şi un sens giratoriu în dreptul străzii noastre. Gândiţi-vă cum va arăta cu intrarea din sensul giratoriu pe strada noastră care va fi îngustă şi apoi se va lărgi. Ni se pare absurd să profite, în detrimentul interesului nostru, al tuturor, adică interesul public, să iasă premeditat în stradă pentru a câştiga câţiva metri profitând că nu exista cadastru şi ştiind că atunci când se face cadastrarea drumului, să fie luată în considerare situaţia existentă la faţa locului, adică cu el ieşit în stradă cu mai bine de 1 metru”, ne-a declarat unul dintre vecinii profund revoltaţi.
Ce spune primarul din Vânători despre situaţia de pe str. Poligonului
Am stat de vorbă cu primarul comunei Vânători, Costel Manolachi, despre situaţia străzii Poligonului. Acesta a spus că persoana reclamată avea gardul şi mai ieşit în stradă decât în prezent şi, ca urmare a discuţiilor avute cu proprietarul, acesta şi-a mai retras gardul cu aproape un metru. Potrivit imaginilor (foto ↓) de pe Google Maps din 2012, comparativ cu cele din 2021, nu pare să se fi retras mai mult de jumătate de metru, dar cum bucata de teren redată domeniului public nu mai poate fi măsurată în prezent, nu ne rămâne decât să constatăm realitatea şi atât. Chiar şi aşa, drumul este tot îngustat de gardul respectiv.
Revenind la discuţia cu primarul Costel Manolachi, acesta a confirmat spusele vecinilor care au făcut sesizarea, că vecinul lor nu are autorizaţii pe nici o construcţie mai mică sau mai mare şi că proprietatea nu este cadastrată. Tot primarul ne-a explicat că este adevărat că ceilalţi vecini ai celui reclamat au decis de bună voie să-şi retragă gardurile pentru ca drumul să fie modernizat cum trebuie. De asemenea, trebuie spus că, potrivit documentaţiilor pe care ni le-a prezentat primarul, drumul va putea fi asfaltat doar pe o lăţime de 4 metri şi pentru că va fi o stradă cu o singură bandă de circulaţie, acolo unde ceilalţi vecini s-au retras, vor putea fi făcute nişte alveole pentru situaţia în care două autovehicule vor circula în acelaşi timp din sensuri opuse.
Primarul mai spune că nici nu poate lua măsuri dacă nu există o reclamaţie colectivă, deşi noi reamintim că potrivit Legii 50/1991, Primăria este una dintre instituţiile care poate constata că s-a construit fără autorizaţie de construire, caz în care pot fi aplicate şi amenzi sau se poate dispune chiar demolarea construcţiilor fără autorizaţie.
Ce spune proprietarul reclamat
Proprietarul reclamat, la locul "faptei" derulează şi activităţi de prestări servicii şi spune că a preluat, cu puţin timp în urmă, proprietatea şi firma de la socrul său. Adică fără cadastrare, fără autorizaţii. La întrebarea „de ce nu a intrat în legalitate cu documentaţia de cadastrare şi de autorizare a construcţiilor” că doar aşa se poate constata de unde până unde se întinde proprietatea, acesta a spus că urmează să demareze aceste proceduri, iar despre lărgirea drumului spune că el a dat gardul înapoi o bucată de circa un metru şi că s-a oprit să dărâme jumătate din magazii pentru că lucrările nu au început şi că va mai ceda din teren atunci când va vedea că se mişcă cu adevărat lucrările. Dar îngustarea străzii începe chiar din capăt, unde acesta are o mică clădire care este folosită de ani de zile pe post de magazie deşi are aspect de magazin la stradă. Pe gardul acestei mici construcţii este amplasat şi panoul prin care se arată că acel drum va fi modernizat prin Programul „Anghel Saligny” (foto ↓).
„Dacă eu o dărâm, ar însemna să nu mai pot crea două locuri de muncă în cazul în care mă hotărăsc să deschid ceva acolo”, ne-a spus acesta. Iar despre bucata de teren pe care acesta s-a întins în drum, omul spune că deşi nu există cadastrare, aşa a fost acolo dintotdeauna, deşi vecinii spun că omul s-a tot extins cu magazii şi magazioare şi că se vede clar că anexele construite "fură" din drum.
Rămâne de văzut dacă primarul va face diligenţele necesare pentru lărgirea drumului sau dacă persoana reclamată va face un "bine" domeniului public, cert este că, potrivit a numeroase relatări, în multe localităţi rurale, persoanele care au avut informaţii din timp şi au ştiut că acolo unde nu există cadastrare, se practică această metodă de "lărgire" a proprietăţii în detrimentul domeniului public.
! Concret, în momentul în care se procedează la înregistrarea sistemică a proprietăţilor în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, aceasta se realizează pe baza măsurătorilor necesare realizării planului cadastral, în care sunt determinate poziţia limitelor dintre imobilele învecinate, pe baza realităţii din teren. Deci dacă îţi muţi gardul spre stradă cu un metru, doi sau chiar mai mult, în momentul în care vine cadastrarea, te "împroprietăreşte" cu teren luat din domeniul public.