11 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
CJ Galaţi dă lovitura de graţie: 200 milioane de euro pentru un spital nou
CJ Galaţi dă lovitura de graţie: 200 milioane de euro pentru un spital nou

Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a convocat în şedinţă de îndată Consiliul Judeţean Galaţi pentru a supune la vot cel mai mare proiect dedicat dezvoltării infrastructurii spitaliceşti din Galaţi. Este vorba despre aprobarea indicatorilor tehnico-economici rezultaţi din SF (Studiu de Fezabilitate) privind realizarea obiectivului de investiţie "Extindere, modernizare şi dotare Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă «Sf. Apostol Andrei» Galaţi". Valoarea totală a investiţiei se va ridica la 983.000.425 lei, adică 200 milioane de euro.

Extinderea şi modernizarea Spitalului Judeţean Galaţi va consta de fapt în ridicarea unei noi clădiri cu regim de înălţime D+P+5E+E tehnic care se va lega de actualul spital printr-o pasarelă de acces.

Noua clădire va avea următoarele funcţiuni: bloc operator (20 săli de operaţie), secţie clinică anestezie şi terapie intensivă (ATI), spitalizare de zi, secţie chirurgie toracică, secţie clinică neurochirurgie, secţie chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă, secţie oncologie medicală, secţie clinică neurologie, farmacie cu circuit închis, serviciu sterilizare centrală, centrală dezinfecţie paturi şi material sanitar, serviciu de transfuzie sanguină, depozite centrale spaţii tehnice şi gospodăreşti.

Noul corp de spital se va întinde pe o suprafaţă de 6.750,30 mp, iar suprafaţa construită desfăşurată va fi de 36.064,65 mp. Capacitatea noului spital va fi de 260 de paturi pentru spitalizare continuă, 54 de paturi spitalizare de zi, 61 de paturi ATI, 20 săli de operaţii. Se estimează că perioada de execuţie a lucrărilor va fi de 18 luni.

În prezent, presiunea pe Spitalul Judeţean Galaţi este foarte mare, unitatea spitalicească abia face faţă fluxului de bolnavi din Galaţi. O presiune suplimentară este adusă de deficitul cronic de personal medical specializat din judeţele Tulcea, Brăila, Vrancea şi Vaslui. "La aceasta adăugăm faptul că pentru anumite specializări (Oncologia Medicală şi Chirurgia Toracică), numărul de persoane din afara judeţului Galaţi care beneficiază de servicii medicale în cadrul spitalului are o pondere însemnată în totalul persoanelor spitalizate. Supraaglomerarea din cadrul secţiilor şi structura monobloc pe două tronsoane unite la mijloc de căile de acces nu asigură separarea circuitelor aseptic/septic, salubru/insalubru decât printr-un program orar diferit sau utilizarea lifturilor pe fluxuri distincte", se arată în documentaţia proiectului.


Articole înrudite