Dacă Ion Luca Caragiale ar fi trăit, ar fi avut ocazia să schiţeze o piesă tragi-comică despre ce s-a întâmplat ieri la şedinţa de dialog social convocată de prefectul Paul Florea la sala Teatrului Dramatic şi care a avut ca subiect problema căldurii. Pentru că subiectul era unul arzător, au fost prezenţi reprezentanţi ai asociaţiilor de proprietari şi locatari, conducerea Apaterm şi cea a Electrocentrale, preşedintele ANRSC, Mircea Andrei, precum şi conducerea Federaţiei Judeţene a Asociaţiilor de Proprietari, nelipsind nici deputatul PSD Florin Pâslaru, care în loc să fie în Parlament, lucru pentru care este plătit, a preferat să fie prezent la şedinţa respectivă, unde a luat cuvântul fără însă să prezinte o soluţie legată de rezolvarea acestei probleme.
Marii absenţi au fost reprezentanţii Primăriei Galaţi, lucru care i-a înfuriat teribil pe mulţi dintre reprezentanţii asociaţiilor de proprietari prezenţi în sală, care şi-au exprmat nemulţumirea, huiduind atât Primăria cât şi pe edilul şef al urbei. Nu a scăpat de tirul criticilor nici Apaterm, unii din cei prezenţi în sală reclamând personalul numeros al societăţii, salariile prea mari primite de angajaţi şi faptul că furnizorul de căldură nu oferă servicii de bună calitate. Reprezentantul uneia dintre asociaţii s-a plâns de faptul că războiul dintre Apaterm şi Electrocentrale, căruia i-au căzut victime gălăţenii, este unul dus între PSD şi PDL, şi a cerut tuturor celor care au o responsabilitate să lase politica la o parte şi să încerce să găsească soluţii pentru ca oamenii să aibă căldură în case.
Cel mai virulent punct de vedere l-a avut preşedintele ANRSC, care le-a spus celor prezenţi că instituţia a făcut în luna mai un control la Apaterm, în urma căruia au fost constatate nereguli pe care le-a prezentat Primăriei, care însă nu a luat nicio măsură.
„Am adus la cunoştinţa Primăriei neregulile constatate şi i-am informat în legătură cu faptul că Apaterm nu mai are contract de concesionare a sistemului de termoficare şi nici licenţă de distribuţie. Deci, practic, la această oră în Galaţi avem un producător de agent termic primar şi niciun distribuitor autorizat al apei calde şi căldurii. Primăria ştia de aceste probleme de câteva luni şi putea rezolva simplu situaţia dacă organiza licitaţie pentru concesionarea acestui serviciu. Deci eu nu spun că acest serviciu ar fi trebuit încredinţat către Electrocentrale, care are şi licenţă de furnizare a agentului termic, ci că trebuia organizată licitaţie, la care să se prezinte cine vrea, şi problema era rezolvată. Potrivit legii, nu se mai poate vorbi ca Apaterm să furnizeze acest serviciu pentru că ar fi ilegal, ci doar să se găsească o cale de rezolvare cât mai rapidă. Singura posibilitate este ca Primăria să încredinţeze direct către Electrocentrale prestarea acestu serviciu pe o durată determinată, 6-7 luni, şi apoi să facă licitaţie”, a spus preşedintele ANRSC.
Una dintre afirmaţiile făcute de preşedntele ANRSC, şi anume cea legată de personalul mult prea numeros al Apaterm, a stârnit reacţia liderului de sindicat al Apaterm, Cristi Ciubotariu, care a afirmat că tot ceea ce se întâmplă în sală ar fi un circ politic şi că salariaţii Apaterm nu trebuie puşi la zid pentru că nu este adevărat că ar fi prea numeroşi sau ar avea salariile prea mari.
Da' cu preţul cum rămâne?
Deşi nu s-a discutat nicio secundă despre condiţiile impuse de Romgaz pentru a suplimenta debitul de gaze naturale şi implicit despre plata celor 13 milioane de lei către ei de către Electrocentrale, participanţii au părut mai degrabă interesaţi de cât ar trebui să plătească gigacaloria dacă ar fi clienţii Apaterm sau dacă ar deveni clienţii Electrocentrale. Subiect care a devenit interesant în momentul în care directorul Electrocentrale a spus că, dacă s-ar ocupa societatea lor cu furnizarea apei calde şi a căldurii, costul de producere a unei gigacalorii ar scădea cu 30%, lucru care a stârnit aplauze în sală. De asemenea, multe voci din sală au cerut să se voteze ca Electrocentrale şi Apaterm să se „înfrăţească” iar conducerea să fie asigurată de cei de la Electrocentrale. Cel care a aprins iar spiritele a fost consilierul local PDL Viorel Trif, care le-a pus celor prezenţi că a depus un proiect de hotărâre de Consiliu Local care prevede încredinţarea directă a serviciului de furnizare a agentului termic către Electrocentrale, proiect pe marginea căruia a discutat cu primarul Nicolae, care însă nu i-a dat niciun răspuns. Trif i-a invitat pe reprezentanţii asociaţiilor de locatari care nu mai doresc să rămână clienţii Apaterm şi care sunt de acord cu proiectul de hotărâre să vină azi (joi - n.r.) la sediul Prefecturii, unde se va desfăşura începând cu ora 15 şedinţa de Consiliu Local.
„Noi am găsit o soluţie să rezolvăm problema căldurii, dar trebuie aprobată şi de către Consiliul Local. De aceea vă aştept să veniţi joi la ora 15 la Prefectură, unde va avea loc şedinţa de Consiliu Local, şi să sprijiniţi această iniţiativă dacă sunteţi de acord cu ea”, a spus consilierul Viorel Trif.
Prim-vicepreşedintele Federaţiei Judeţene a Asociaţiilor de proprietari, Antoaneta Gafiţuc, ne-a declarat că este dezamăgită de faptul că nu s-au clarificat cele mai importante aspecte legate de problema căldurii. Lucru cu care suntem de acord, pentru că şedinţa de ieri a fost doar un prilej pentru asociaţiile de locatari de a-şi spune păsurile, cunoscute deja, şi nu o modalitate de a găsi efectiv un răspuns la întrebarea dacă în caloriferele din casele gălăţenilor va curge agent termic de la 1 noiembrie.
„Un circ organizat de PDL”
Viceprimarul social-democrat, Nicuşor Ciumacenco, ne-a declarat că şedinţa de dialog social care a avut la Teatrul Dramatic nu a fost decât un circ organizat de PDL, scopul ei nefiind acela de a găsi o soluţie pentru pornirea sistemului de termoficare, ci de a îndrepta nemulţumirile oamenilor doar într-o singură direcţie. „Nu acesta era mijlocul prin care se rezolva problema legată de asigurare căldurii. A fost un circ organizat de PDL Galaţi, la care a fost prezent şi un maimuţoi de la Bucureşti”, ne-a declarat Ciumacenco.