25 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cine ar putea scoate la lumină hrubele din Centrul Galaţiului
Cine ar putea scoate la lumină hrubele din Centrul Galaţiului

Denivelările din asfalt, dar mai ales gropile ce se cască din ce în ce mai des pe străzile municipiului Galaţi, îngrijorează populaţia de ani de zile. Deşi s-au făcut nenumărate studii de-a lungul anilor, măsuri concrete nu s-au luat. Se ştie doar că terenul pe care este situat oraşul Galaţi se află, în proporţie de 90%, pe un strat de loess, sensibil la umezeală şi la traficul greu şi intens, dar şi la alte elemente care determină producerea accidentelor tehnice de tip prăbuşire de cavernă, cum a fost cea din zona falezei de la Elice. Câte caverne ameninţă stabilitatea clădirilor din Galaţi, nu se ştie, de aceea este prioritară identificarea acestora.

În acest sens, Primăria municipiului Galaţi a demarat o acţiune de identificare a pericolelor din teren şi a lansat în sistemul electronic de achiziţii publice - SICAP o licitaţie având ca obiect atribuirea contractului de prestări servicii „Modernizare strada Brăilei între strada Roşiori şi Potcoava de Aur - Identificarea cavernelor, cavităţilor şi accidentelor de teren”. Zona a fost aleasă având în vedere şi tasările care au afectat terenul de fundare aferent blocului B8, despre care cotidianul nostru a relatat pe larg în articolul „Panică în cartierul Mazepa: O fisură în asfalt, lungă de peste 20 de metri, se măreşte pe zi ce trece”.

Prin caietul de sarcini al licitaţiei, municipalitatea solicită ca specialiştii să detecteze cavernele, golurile şi cavităţile, să identifice eventualele depozite de umplutură/deşeuri, dar să determine şi cauzele ce pot genera accidente de teren, şi luarea de măsuri pentru stoparea lor.

„Ceea ce s-a întâmplat la blocul B8 nu poate rămâne un subiect uitat. Vrem să ne asigurăm că locatarii din zonă sunt în siguranţă şi nimic nu le pune în pericol locuinţele. De aceea am demarat această acţiune de identificare a tuturor elementelor de degradare a terenului din acea zonă. În paralel cu lucrările de modernizare care sunt în plină desfăşurare acolo, societatea Apă Canal SA va schimba şi magistrala de apă, deoarece atunci când a avut loc tasarea de la blocul B8 s-a remediat avaria şi s-a schimbat conducta doar pe o bucată relativ mică de traseu. Nu putem moderniza zona doar la suprafaţă. Trebuie să ne asigurăm că şi în subteran totul este aşa cum ar trebui să fie”, ne-a explicat primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu.

Întrebat de reporterii noştri ce se va întâmpla dacă specialiştii vor da şi peste vestitele hrube care împânzesc zona, acesta a declarat: „Aş fi extrem de bucuros să se fie aşa! Nu aş sta niciun moment pe gânduri şi am pune în valoare această hrubă şi am transforma-o într-o atracţie turistică de necontestat. Mi-aş dori foarte mult să avem ocazia de a scoate la lumină unul din aşa zisele «mistere ale Galaţiului» care ar întregi zona istorică a oraşului, alături de Poarta Turcească şi Cavoul Roman, obiective care - aşa cum bine ştiţi - sunt şi ele în atenţia noastră. De anul trecut, de când au fost demarate cercetările arheologice la Cavoul Roman au fost descoperite artefacte de mare valoare, iar în prezent, pentru aceste obiective au fost accesate fonduri europene nerambursabile”.


Articole înrudite