22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cetăţenii vor decide cum va cheltui Primăria Galaţi bugetul public local
Cetăţenii vor decide cum va cheltui Primăria Galaţi bugetul public local

Primăria municipiului Galaţi lansează, în premieră, invitaţia către societatea civilă de a participa activ la distribuirea fondurilor publice pentru realizarea de proiecte importante pentru comunitate. Astfel, au fost demarate procedurile pentru implementarea unui proiect pilot de Bugetare Participativă aflat, în acest moment, în prima etapă a procesului. În această etapă se doreşte formarea unui Consiliu Consultativ (Grup de Lucru) care să lucreze la principiile şi regulile proiectului pilot. Consiliul Consultativ urmează să fie format din şase persoane: două persoane din aparatul de specialitate al municipalităţii, doi consilieri locali (membri în Comisia de buget-finanţe din cadrul Consiliului Local Galaţi) şi doi reprezentanţi ai societăţii civile (doi reprezentanţi ai unor ONG-uri active la nivel local).

Se caută reprezentanţi ai societăţii civile

Municipalitatea doreşte să găsească doi reprezentanţi a două ONG-uri active la nivel local ce au implementat proiecte în comunitatea gălăţeană, au mai lucrat cu bugete, au dat dovadă de transparenţă în activitatea efectuată prin rapoarte de activitate (ce sunt făcute publice pe site-urile respectivelor organizaţii). Cei ce doresc să se implice în această activitate (ca membri în Consiliul Consultativ pentru Bugetare Participativă) trebuie să completeze, până pe data de 12 aprilie, ora 10:00, un formular, accesând link-ul https://www.surveymonkey.com/r/FZBNP26. În cazul în care sunt mai multe persoane care doresc să se implice (şi respectă condiţiile minime) va fi creat un formular de vot online (pe Facebook) în care locuitorii oraşului vor fi invitaţi să voteze cele două persoane care să îi reprezinte în cadrul Comitetului. Municipalitatea va reveni cu detalii despre vot în data de 12 aprilie, în funcţie de numărul de persoane care au completat formularul. Comitetul are rol de a înainta primarului municipiului Galaţi (cu scopul de a iniţia o Hotărâre de Consiliu Local) un regulament pentru implementarea etapei pilot a procesului de Bugetare Participativă.

Ce este Bugetarea Participativă

Bugetarea Participativă este un proces democratic prin intermediul căruia membrii comunităţii decid cum va fi cheltuită o parte din bugetul public. Etapele unui proces de Bugetare Participativă sunt: 1. Design-ul procesului; 2. Colectarea ideilor; 3. Dezvoltarea propunerilor de proiecte; 4. Votul (atât offline, cât şi online); 5. Finanţarea şi implementarea proiectelor; 6. Evaluarea procesului.
"Le oferim gălăţenilor posibilitatea de a contribui activ la realizarea unor proiecte dedicate comunităţii şi de a decide în mod direct cum să fie direcţionate fonduri de la bugetul local. Mă preocupă opiniile şi recomandările cetăţenilor, motiv pentru care lucrăm la acest proiect de Bugetare Participativă. Suntem deschişi parteneriatului cu societatea civilă gălăţeană. De aici se pot dezvolta noi planuri şi investiţii pentru comunitatea noastră", spune Ionuţ Pucheanu, primarul municipiului Galaţi.


Articole înrudite