22 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ceremonii şi invitaţi de onoare la Şantierul Naval Galaţi! A început construcţia portavionului de drone (FOTO)
Ceremonii şi invitaţi de onoare la Şantierul Naval Galaţi! A început construcţia portavionului de drone (FOTO)

Grupul Damen Shipyards a organizat astăzi, 03 octombrie 2024, o ceremonie comună de începere a debitării şi punere a chilei la Şantierul Naval Damen Galaţi. Evenimentul a marcat simultan două etape semnificative în construcţia unei nave multifuncţionale pentru Marina Portugheză. Este vorba de construcţia unui portavion de drone, o premieră pentru România şi UE!

Evenimentul a fost găzduit de Jan-Wim Dekker, Directorul Comercial al Grupului Damen, şi a avut ca invitaţi de onoare pe Ministrul portughez al apărării naţionale, Nuno Melo, şi pe şeful Statului Major al Marinei Portugheze, amiralul Gouveia e Melo (foto ).

Invitaţii de onoare au asistat la debitarea, tăierea primei bucăţi de tablă (foto ), şi punerea chilei navei. Punerea chilei fiind, de fapt, sudarea unei monede care aduce noroc oricărei nave.

Contractul pentru navă a fost semnat de cele două părţi în noiembrie anul trecut, în urma unui proces de licitaţie. Proiectul este finanţat de Mecanismul de Redresare şi Rezilienţă (RRF) a Uniunii Europene, care face parte din NextGenerationEU (pachetul de redresare economică pentru sprijinirea statelor membre UE afectate de pandemia de COVID-19), subiect relatat de Monitorul de Galaţi în articolul "Portavion de drone construit de Damen pentru Marina portugheză".
Nava multifuncţională face parte din gama de nave de tip suport a Grupului Damen. Gama, cuprinsă între 7000-9000 de tone, aplică soluţii standard testate acolo unde este posibil pentru a asigura o construcţie rapidă, fiabilă şi rentabilă.
Luând în considerare conceptul prezentat de Marina Portugheză, Damen a cooperat îndeaproape cu aceasta în dezvoltarea unei nave care să îndeplinească cerinţele specifice. Nava, NRP Dom Joao II (foto ), oferă o versatilitate de neegalat, cu capabilităţi care includ cercetare ştiinţifică şi tehnologică, căutare şi salvare, ajutor de urgenţă, precum şi siguranţă maritimă şi monitorizare a mediului şi a condiţiilor meteorologice.

Având în vedere importanţa tot mai mare a dronelor şi tehnologiei autonome în ajutorul de urgenţă şi supraveghere, nava multifuncţională este capabilă să transporte şi să lanseze Vehicule Subacvatice Fără Pilot (UUV), Vehicule de Suprafaţă Fără Pilot (USV) şi Vehicule Aeriene Fără Pilot (UAV). Pentru acestea din urmă, nava dispune de un heliport de 96 x 11 metri.
Nava de 107 metri dispune de 650m2 de spaţiu pe punte, potrivit pentru transportul până la 18 TEU-uri. La nevoie, aceasta poate găzdui sisteme modulare specifice misiunii, cum ar fi spitale, camere hiperbarice şi echipamente ROV.
Pentru a facilita explorarea oceanelor şi cercetarea, Nava Multifuncţională va fi dotată cu facilităţi de laborator de ultimă generaţie şi cazare pentru personalul ştiinţific.
NRP Dom Joao II este programată pentru livrare în 2026, când se va alătura altor două nave construite de Damen, NRP Bartolomeu Dias, de 122 metri lungime, şi NRP D. Francisco de Almeida.

  • Galerie Foto:

Articole înrudite