08 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Centru de plasament din Galaţi transformat în Parc de Soft
Centru de plasament din Galaţi transformat în Parc de Soft

Consiliul Judeţean Galaţi a demarat procedurile pentru transformarea unui centru de plasament neutilizat de 20 de ani în Parc de Soft.

Investiţia se va ridica la peste 194 milioane de lei, adică aproape 40 milioane de euro şi vizează realizarea unor lucrări de intervenţie ce au ca scop „refuncţionalizarea unui edificiu existent neutilizat de peste 20 de ani, prin schimbarea funcţiunii din centru de plasament în parc soft, cu asigurarea unor condiţii optime pentru desfăşurarea activităţilor specifice programului propus şi anume a cercetării în domeniul IT, cât şi creşterea calităţii condiţiilor de viaţă şi reducerea consumurilor energetice, în condiţiile asigurării climatului termic interior precum şi îmbunătăţirea aspectului urbanistic al zonei”, după cum se arată în documentaţia proiectului.

Conform expertizei tehnice, imobilul reprezintă o clădire edificată în anul 1968 (corpurile C1 şi C2), cu destinaţia de centru de plasament şi respectiv grup sanitar. Corpul C1 nu va suferi modificări majore, însă la corpul de clădire C2 se va mai realiza un etaj cu funcţiunea de sală de conferinţe şi spaţii adiacente urmând ca după această intervenţie ambele corpuri C1 şi C2 să aibă înălţimea identică la streaşină. Odată cu construirea etajului nou peste corpul C2, elementul de legătură, articulaţia dintre cele două volume va suferi şi ea modificări. Articulaţia existentă se va demola şi reface astfel încât să se poată realiza accesul la etajul superior.

Indicatorii tehnico-economici, etapă obligatorie pentru orice proiect de investiţii, urmează a fi supuşi votului consilierilor judeţeni în şedinţa de săptămâna viitoare.

Reamintim că Galaţiul a avut primul Parc de Soft din ţară, dat în funcţiune în anul 2002, când Ministerul Educaţiei şi Cercetării a acordat primul titlu de „Parc ştiinţific şi tehnologic” din România pentru Parcul de Soft din Galaţi care a funcţionat într-o clădire (fost cămin marinăresc) care aparţinea companiei Navrom şi care, în 2019, a vândut clădirea Universităţii „Dunărea de Jos”, în prezent funcţionând aici Facultatea de medicină şi Farmacie din Galaţi.

Este adevărat că, deşi la începuturile Parcului de Soft acesta găzduia peste 30 de firme de IT, încet-încet multe dintre firme au renunţat să mai funcţioneze în această locaţie până când, înainte de vânzarea clădirii, s-a ajuns la doar 2-3 firme de IT care mai erau găzduite în acea locaţie.

Deşi IT-ul rămâne un domeniu de activitate extrem de ofertant, multe oraşe din ţară punând accentul pe crearea de incubatoare de afaceri în domeniul IT, Galaţiul a rămas fără singurul loc în care se putea coagula un nucleu puternic de cercetare şi dezvoltare. Pentru a acoperi această lipsă, Consiliul Judeţean Galaţi pune accent pe acest domeniu şi anunţă că va investi masiv pentru înfiinţarea unui Parc de Soft. Anunţul vine în completarea intenţiilor Primăriei Galaţi care a început reabilitarea şi modernizarea Palatului Simion Gheorghiu unde se va înfiinţa un Centru IT.

„Este vorba despre Centrul de Plasament de pe str. Radu Negru, care stă neutilizat de aproximativ 20 de ani. Acesta va fi transformat într-unul dintre cele mai moderne parcuri de soft din ţară, unde cercetarea în domeniul software şi programare se va realiza la cel mai înalt nivel pentru că vom asigura, pe lângă un spaţiu modernizat, şi dotări şi echipamente la cel mai înalt nivel”, ne-a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea.

Acesta ne-a dezvăluit că deja a identificat o sursă de finanţare din fonduri europene pentru această investiţie de aproape 40 milioane de euro. De asemenea, se vor încheia parteneriate nu doar cu universităţi reprezentative din România, ci şi cu o prestigioasă universitate din Anglia.

Astfel, Galaţiul poate deveni un adevărat reper în IT. Acest domeniu se poate dovedi o oportunitate pentru investiţii în zona noastră, care ar putea crea multe locuri de muncă bine plătite şi care ar putea reprezenta o alternativă de dezvoltare economică cu mare potenţial pentru judeţul nostru, în condiţiile în care industria din zona noastră, o parte a falimentat, iar cealaltă parte gâfâie din greu.


Articole înrudite