Cu o frumoasă voce de tenor lirico-spinto, Angelo Forte a cucerit publicul de pe toate continentele lumii. Absolvent al Conservatorului „Stanislao Giacomantonio” din Cosenza şi a Facultăţii de Litere şi Limbi Clasice din cadrul Academiei din Calabria, debuteaza în anul 2006 în opera „Flautul Fermecat” la Teatrul din Cosenza, în proiectul „Moz Art Project” la 250 de la naşterea lui Mozart. Cu această ocazie, celebra revistă „Opera Now” îl declara ca fiind unul dintre cei mai promiţători tenori italieni ai tinerei generaţii.
În anul 2014, în prezenţa preşedintelui Republicii Italiene şi a înaltelor oficialităţi de stat, primeşte la Roma, Premiul Internaţional pentru Muzică „Roma nel Cuore”.
Dintre scenele marilor teatre pe care a păşit, enumerăm doar câteva: Teatro Alfonso Rendano din Cosenza, Teatro Grecco din Lecce, Teatro F. Cilea din Reggio C, Teatro Grecco din Taormina, Teatro di Nima, Stadthalle Stuttgart, Konzerthaus Freiburg, Filarmonica din Linz, Teatro Nuovo Giovanni din Udine, Teatro Tullio Serafin din Vicenza, Teatro Verdi din San Severo, Teatro Verdi din Casciana etc.
Colaborează cu dirijori importanţi precum: D. Renzetti, R. Tolomelli, M. Rota, D. Longo, N. Husmann, D. Crescenzi, R. Gianola, sau regizori precum: D. Miceli, A. Nekovar, L. Canonici, P. Trevisi, M. Mirabella, T. Ferkay, F. Bellotto.
Angelo Forte are în repertoriu peste 30 de roluri principale din opere, debutate în marile teatre din Europa şi din lume: Nemorino din Elixirul Dragostei, Alfredo din Traviata, Ducele de Mantova din Rigoletto, Rodolfo din Boema, Pinkerton din Madama Butterfly, Cavaradossi din Tosca, Manrico din Trubadurul, Radames din Aida, Ismaele din Nabucco, dar şi părţile de tenor-solist din lucrări vocal-simfonice: Requiem-urile de Mozart şi Verdi, Stabat Mater şi Petite Messe Solennelle de Rossini. Numele său apare cu recenzii pozitive în prestigioase publicaţii de operă, dintre care amintim: Operaclick, Opera Britannia, Connessi all Opera, OperaeOpera.
Tenorul Angelo Forte îmbină activitatea artistică cu cea universitară, fiind şi profesor la „Academia Visconti” din Roma unde predă Limba şi Literatura Italiană, Limba şi Literatura Latina şi Limba şi Literatura Greacă. În Italia există un premiu cu tradiţie, care nominalizează tenorii cu prezenţe fizice şi scenice remarcabile, iar Angelo Forte este câştigătorul în mulţi ani la rând al acestui concurs, într-o traducere romanească liberă, el fiind desemnat „cel mai chipeş tenor italian” de mai multe ori.
Alături de Alessandro Goldoni şi Domenico Menini, Angelo Forte va fi prezent în spectacolul „3 Tenori Italieni”, pe 13 mai 2023, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Galaţi, de la ora 20.00 (ultimele bilete cu 50% reducere: https://tinyurl.com/3kt95a4t).
Arii precum „Nessun dorma”, „E lucevan le stelle”, „La donna e mobile”, sau canzonete ca „O sole mio”, „Santa Lucia”, „Funiculi, Funicula” sau „Caruso”, vor încânta publicul gălăţean.