Doar timp de o lună de zile pe an, Muzeul de Istorie din Galaţi expune cea mai veche pâine din lume aproape perfect conservată. Păstrată în condiţii speciale de lumină şi umiditate, pâinea este scoasă rar din depozit. Vechimea pâinii, şi faptul că s-a păstrat oarecum intactă, neavând nici o urmă de mucegai, este certificată şi de Academia Mondială a Recordurilor.
Pâinea, ajunsă exponat de muzeu, a fost adusă în Galaţi din Genova, în 1892, de către un marinar îmbarcat pe Crucişătorul Elisabeta, participant la manifestările dedicate împlinirii a 500 de ani de la descoperirea Americii. „Din 1892 şi până în 1915, Vasile Pamfil, marinarul, a ţinut pâinea acasă într-o casetă, aşa cum o avem şi astăzi, apoi a donat-o muzeului şcolar de atunci“, a precizat Cristian Căldăraru, directorul Muzeului de Istorie Galaţi.
Preţioasa pâine a ajuns apoi, în 1939, la nou-înfiinţatul Muzeu „Casă Cuza Vodă“. Cutia a stat în depozitul muzeului până în 2009, când, la un inventar de rutină, a fost redescoperită întâmplător. De atunci, cutia specială în care a fost păstrată a fost expusă în cadrul unor evenimente importante. După redescoperire şi reanalizarea datelor, reprezentanţi ai Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor au venit şi au luat mostre din pâine pentru a desluşi secretul longevităţii ei.
Lipsa umidităţii, dar şi mărimea pâinii, au făcut ca aceasta să nu îşi arate vârsta. „Am constatat că se prezintă în condiţii bune, deci nu prezintă urme de mucegai, şi deşi au trecut atâţia ani, nu au avut loc modificări în ceea ce priveşte consistenţa. A fost adusă pe vapor, a fost căldură, deci în atmosferă cu umiditate scăzută, astfel s-a uscat în condiţii bune şi a ajuns la o activitate a apei foarte mică, care nu permite dezvoltarea microrganismelor. Fiind la dimensiuni mari, a avut şi o porozitate foarte bună şi prin mărime, păstrânduşi prospeţimea mai mult timp“, a explicat prof. dr. Romulus Marian Burluc, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor Galaţi.
În 2019, Academia Recordurilor din Miami i-a certificat unicitatea. „Conducerea Muzeului de Istorie din Galaţi a trimis către Academia Recordurilor din Miami toate informaţiile şi fotografiile despre pâinea de la 1892, iar după o minuţioasă analiză au certificate unicitatea exponatului. Da, putem spune că avem cea mai veche pâine, şi avem şi un certificat care atestă acest lucru“, a precizat Aura Cristian, purtătorul de cuvânt al Muzeului de Istorie.