S-a chemat ambulanţa la prima oră a dimineţii pentru a transporta o gravidă la spital, dar când echipajul a ajuns, la cinci minute de la apel, au constatat că naşterea începuse!
Totul a început cu un apel venit în jurul orei 3 dimineaţa pe 112, de la o viitoare bunică care cerea un echipaj care să o ducă la maternitate pe fiica ei de 34 de ani, care intrase în travaliu. Numai că deşi au ajuns la adresă la nici cinci minute de la solicitare, echipajul avea să vadă că naşterea se declanşase.
Fără să intre în panică, ajutată de bunică, asistenta a terminat de adus pe lume copilul, iar între timp chemase deja în sprijin un echipaj cu medic. „S-a întâmplat foarte repede totul. În momentul în care am ajuns, bunica era pregătită şi mămica, în 5 minute s-a născut copilaşul, o fetiţă. În momentul în care bebeluşul a fost expulzat de către mamă, am urmat toată procedura de naştere, s-a pensat cordonul ombilical, s-a aspirat bebeluşul, s-a verificat dacă are reflexe. Până la urmă a fost naştere la domiciliu, s-a născut o fetiţă sănătoasă, în jur de 2,8 kg, cu un scor Apgar 10, mămica, fericită. Este prima mea intervenţie la o naştere, sunt începătoare în ambulanţă, abia două săptămâni împlinesc, dar am fost fericiţi, întregul echipaj, că şi mama, şi copilul sunt bine”, a spus Mihaela Joacă, asistent SAJ Galaţi.
Între timp a ajuns la adresă şi echipajul cu medic. A fost iniţial o intervenţie dificilă, o naştere la domiciliu chiar şi anunţată ridică riscuri. „Asistenta a ajutat la expulzie, din păcate mama şi cu bunica tăiaseră deja cordonul ombilical, capătul vaginal nu se vedea, capătul fătului era nelegat, lucru care putea să ducă la o hemoragie puternică şi chiar la decesul nou născutului, asistenta a clampat cordonul ombilical, a acordat asistenţa necesară pentru un nou născut, protecţia termică, aspiraţia secreţiilor. Echipajul cu medic trimis în ajutor au transportat apoi la maternitate şi mama, şi copilul”, a explicat dr. Mihai Polinschi, director medical SAJ Galaţi.
Acest tip de solicitări sunt din ce în ce mai rare. „Particularitatea acestei intervenţii vine din faptul că acest tip de solicitări sunt din ce în ce mai rare, procentual vorbind ele reprezintă 0.001 la sută din numărul total de cazuri. Vin şi cu o încărcătură emoţională foarte mare, dar acest fapt nu a împiedicat asistentul medical, care este la început de drum, să gestioneze cu succes situaţia dată”, a declarat Dana Enciu, director SAJ Galaţi.
Asistenta, sprijinită de colegi (foto ↑↓), care a acţionat rapid, a avut şi activitate de voluntariat în serviciile de urgenţă şi probabil că şi acest lucru a ajutat.