22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Când va reporni Liberty Galaţi furnalul: De Sfânta Maria sau la Sfântul Aşteaptă?
Când va reporni Liberty Galaţi furnalul: De Sfânta Maria sau la Sfântul Aşteaptă?

Combinatul siderurgic Liberty Galaţi, în loc să pornească furnalul, ”porneşte” alte şi alte împrumuturi şi solicitări de ajutoare de la statul român. Cu promisiunea că va porni furnalul şi astfel cei aproape 5.000 de salariaţi nu vor deveni şomeri, adică o povară financiară pentru statul român, patronul combinatului, Sanjeev Gupta, s-a dus la Guvern să ceară să fie sprijinit de statul român în alocarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră şi în implementarea mecanismelor existente pentru susţinerea marilor consumatori industriali de energie (adică fonduri nerambursabile, ajutoare de stat şi împrumuturi).
În acest context, pe data de 24 iulie 2024, oficialii Liberty Galaţi anunţau că există cerere solidă pentru produsele sale din tablă groasă şi acoperite organic şi că reporneşte Furnalul Nr. 5 (singurul funcţional) în următoarele zile. ”Repornirea are loc în urma unei întâlniri a Preşedintelui Executiv al LIBERTY Steel Group, Sanjeev Gupta, cu Viceprim-ministrul României, Marian Neacşu, care a avut loc ieri la Bucureşti”, anunţa compania într-un comunicat de presă remis redacţiei noastre la vremea respectivă.
”În cadrul întâlnirii, au fost abordate atât planurile iminente de repornire a activităţii furnalului pentru furnizarea produselor din oţel clienţilor locali din infrastructură şi construcţii navale, cât şi planurile LIBERTY de a investi în transformarea combinatului siderurgic de la Galaţi într-un producător de oţel verde”, erau declaraţiile din 24 iulie.
După întâlnirea de la Bucureşti, Ajay Aggarwal, Preşedintele Consiliului de Administraţie al LIBERTY Galaţi, a declarat:
”Ultimele douăsprezece luni au fost extrem de dificile pentru întreaga industrie siderurgică din Europa, dar suntem încurajaţi de suportul acordat de Guvernul României. Suntem recunoscători să lucrăm în parteneriat cu Guvernul României pentru a traversa aceste provocări şi pentru a susţine rolul esenţial pe care îl are compania din Galaţi în producţia de oţel necesară în infrastructura strategică, precum şi în asigurarea miilor de locuri de muncă în lanţul valoric. Odată cu repornirea Furnalului Nr. 5, ne propunem să maximizăm avantajele-cheie ale portofoliului nostru de produse din oţel, precum tablă groasă şi produse acoperite, şi să accelerăm producţia odată cu redresarea pieţei pe care sperăm cu toţii să o vedem în Europa”.
Numai că zilele au trecut şi s-au făcut săptămâni, dar furnalul nici gând să fie pornit. Ba mai mult de atât, salariaţilor li s-a spus că ar porni pe data de 15 august, adică de Sfânta Maria, dar mai sigur pe 17 august sau poate chiar la Sfântul Aşteaptă, căci la fel de sigur era şi că va fi pornit în jurul datei de 1 august.
Un siderurgist ne-a scris la redacţie că angajaţii din combinat sunt din ce în ce mai îngrijoraţi şi că aceste nenumărate amânări nu fac decât să le întărească ideea ca Liberty Galaţi nu mai are multe zile.
De altfel mult promisele investiţii majore pentru GREENSTEEL au rămas la faza de ”bune intenţii” şi se pare că aceste promisiuni se bazează doar pe ajutor financiar, căci Sanjeev Gupta & Co, de când a venit prima dată la Galaţi numai despre asta vorba vorbit, dar nu s-a investit nici măcar un leu sau eurocent din fondurile companiei în aşa zisa tranziţie la oţel verde şi au cam trecut 5 ani de atunci.
Am solicitat Liberty Galaţi informaţii despre data repornirii furnalului şi despre motivele pentru care nu a fost repornit aşa cum s-a anunţat, însă până la ora publicării acestui material nu am primit niciun răspuns.

Între timp, angajaţii de la Liberty Ostrava (Cehia) au înmormântat în mod simbolic combinatul într-un protest de amploare care s-a desfăşurat marţi, 6 august 2024. Combinatul Liberty Ostrava, aflat în faliment din iunie, a început să închidă fabrica de cocs şi se pregăteşte pentru disponibilizări în masă.
Sindicatele au declarat că disponibilizările vizează 2.600 de angajaţi din cei aproape 5.000 actuali.
În primul val, 2.300 de angajaţi ar trebui să plece în toamnă, iar alţi 300 până la sfârşitul lunii ianuarie 2025. (mai multe imagini, în galeria de mai jos)

  • Galerie Foto:

Articole înrudite