Deficitul de medici în mediul rural este o mare problemă naţională, iar judeţul Galaţi nu face excepţie. Una dintre comunele care se confruntă cu această situaţie este comuna Griviţa. Locuitorii localităţii, dar şi copii acestora, mulţi dintre ei plecaţi de ani de zile în străinătate sau la oraş, reclamă faptul că deşi s-ar fi găsit un medic care doreşte să-şi facă meseria în comună, acesta ar întâmpina oprelişti.
„La Griviţa persistă o situaţie care se agravează pe zi ce trece şi mă adresez dumneavoastră în speranţa că se poate găsi o rezolvare. Sunt plecat la muncă în Italia de 14 ani şi vin o singură dată pe an să îmi văd părinţii şi rudele, de mai bine de doi ani este o problema gravă cu lipsa medicului din localitate şi sunt nevoit să trimit o sumă de bani lunară pentru ca un vecin să o ducă pe mama mea bolnavă la medicul din Galaţi pentru eliberarea reţetei ce îi asigură traiul zilnic. Am fost înţelegător şi am tot aşteptat. În vară am vorbit cu dl primar şi am primit toate asigurările că la sfârşitul lunii septembrie o să vină medic în localitate. A trecut septembrie, a trecut şi octombrie şi alte patru luni de zile în care nu se întâmplă nimic credibil, luând în calcul şi toate controversele discutate de locuitorii comunei noastre pe grupul local de Facebook cu şi pentru griviţeni mă gândesc tot mai serios că sunt anumite interese la mijloc de nu a fost deschis dispensarul de atâta timp. Există zvonuri cum că ar fi câştigat licitaţia o doamnă doctor care dorea să se mute în localitate cu soţul şi cu doi copilaşi micuţi. Vecinii mamei chiar au fost consultati de această doamnă tânără ce a venit voluntar vreo două săptămâni cât tot aştepta încheierea contractului de închiriere. Din cele discutate la nivel local se ştie că a existat o divergenţă între această doamnă şi domnul primar ce a dus la decizia dânsului de a anula licitaţia. Se discută tot felul de variante şi nu se publică niciun anunţ concret, pe site-ul primariei nu se găsesc informaţii actualizate şi pagina de Facebook a primăriei a dispărut de când au început să se accentueze întrebările oamenilor despre situaţia cu medicul”, ne-a scris, la redacţie, Maricel Ignat.
Pentru a lămuri situaţia, am stat de vorbă cu primarul comunei Griviţa, Niţă Chebac, pe care l-am întrebat de ce, în luna decembrie 2023, a fost anulată licitaţia de închiriere a trei cabinete medicale din dispensarul localităţii, deşi a fost depusă o ofertă eligibilă.
Acesta ne-a explicat că s-a făcut propunerea ca aceste cabinete să fie concesionate prin atribuire directă, iar în acest sens, tot în luna decembrie a fost adoptată o hotărîre de consiliu local prin care i s-a atribuit direct un cabinet medical chiar medicului care a participat la licitaţie. Este vorba despre o doctoriţă tânără care are şi competenţe în ecografie şi boli paliative, adică exact ce se potriveşte perfect în mediul rural.
Niţă Chebac a afirmat că dispensarul este proaspăt renovat şi dotat şi, în plus, s-a prevăzut în bugetul comunei pe 2024 o sumă de bani pentru cumpărarea unui ecograf cât mai complex plus orice alte dotări pe care le va dori medicul pentru a-şi putea face meseria cât mai bine. În plus, în luna ianuarie 2024, a fost concesionat încă un cabinet, iar comuna va avea şi medic stomatolog.
Despre amânările repetate, primarul a spus că s-a tot amânat deschiderea efectivă a cabinetului din cauza procedurilor, avizelor şi autorizaţiilor impuse de lege, dar începând cu data de 1 martie 2024, dispensarul medical din localitate va avea medic şi îşi va deschide porţile.
„Dispensarul are şi locuinţă, este modernizat şi oferim toate condiţiile dorite de medic. Vom cumpăra orice dotări sunt necesare. Ne bucurăm foarte mult că domnişoara doctor are competenţe pe ecograf şi boli paliative şi dorim să achiziţionăm un ecograf performant, cu funcţiuni multiple, căci dorim să atragem şi un medic cardiolog care să poată veni în comună poate măcar o dată pe lună. Într-adevăr noi suntem o comună mică şi care nu este amplasată pe drum naţional, dar avem viitor. Am reuşit să încheiem contractul pentru gaze naturale în valoare de 4 milioane de euro, la fel şi pentru canalizare, de 7 milioane de euro”, ne-a declarat primarul comunei Griviţa, Niţă Chebac.
Monitorul de Galaţi va verifica situaţia dacă într-adevăr medicul va începe activitatea de la 1 martie 2024.