După ani buni în care s-au dus procese îndelungate în instanţa, Consiliul Judeţean Galaţi a pierdut Casa Memorială „Costache Negri”, imobilul situat pe str. Mihai Bravu, nr. 46 fiind revendicat şi câştigat de Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Apostol Andrei” Galaţi. De peste 20 de ani, în acest imobil îşi desfăşoară activitatea Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Galaţi, însă clădirea se afla în proprietatea Unităţii Administrativ Teritoriale Judeţul Galaţi şi în administrarea Muzeului de Istorie „Paul Păltănea” Galaţi.
Consiliul Judeţean Galaţi va fi nevoit să pună în aplicare decizia definitivă a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia Civilă, din 19 iunie 2019, prin care a fost respinsă ca nefondată, ultima cale de atac, extraordinară, exercitată de Consiliul Judeţean Galaţi - contestaţia în anulare împotriva deciziei din 20 februarie 2019 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie - Secţia I Civilă, pronunţată în Dosarul civil nr. 3108/121/2016, având ca obiect revendicarea de către Seminarul Teologic Ortodox „Sf. Apostol Andrei” Galaţi a imobilului situat în municipiul Galaţi, str. Mihai Bravu nr. 46, în temeiul titlului de proprietate - act vânzare/cumpărare nr.1715 din 06.04.1912 şi a Sentinţei civile nr. 1394/04.10.2005, pronunţată de Tribunalul Galaţi.
În acest context, va fi pusă în aplicare Sentinţa Civilă nr. 939/27.09.2017 a Tribunalului Galaţi care obligă U.A.T. Judeţul Galaţi să lase Seminarului Teologic Ortodox „Sf. Apostol Andrei” Galaţi, în deplină proprietate şi paşnică folosinţă, imobilul situat în municipiul Galaţi, str. Mihai Bravu nr. 46, altfel spus, imobilul să fie reintrodus în circuitul civil şi să fie transmis fostului proprietar.
Casa „Costache Negri” a fost construită la sfârşitul secolului al XIX-lea de Costache Negri, pârcalab de Galaţi. În luna octombrie a anului 1856 Costache Negrii a cumpărat un loc în „Uliţa Grădinii Vechi” şi a reînoit actele de proprietate pentru alte locuri pe care le avea în „Uliţa Mihai Vodă” şi în „Mahalaua Sârbească”. La 8 iunie 1862, G.Alevra întocmea o cerere către Consiliul Galaţi, prin care solicita eliberarea unui aviz de construcţie pentru Constantin Negre pe „Uliţa Mihai Vodă”. Consiliul îi răspunde favorabil după examinarea planului şi a locului. În decembrie 1862 se efectuau ultimele lucrări la casa din strada Mihai Bravu. În iulie-august 1867 Costache Negri dorea să vândă casa. Casele vândute mai târziu au fost închiriate, în octombrie 1878, de Şcoala Normală de băieţi, strămutată de la Ismail. A funcţionat aici până în anul 1923 în vechiul local situat pe acelaşi teren, fostă proprietate a lui Costache Negri. La 3 septembrie 1924 s-a sfinţit, pe locul casei, piatra fundamentală a clădirii Seminarului „Sfântul Apostol Andrei“.