22 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Brăila, cel mai scump preţ la apă din ţară. Galaţiul e pe locul 2 la scumpiri
Brăila, cel mai scump preţ la apă din ţară. Galaţiul e pe locul 2 la scumpiri

Pare poate bizar dacă vorbim de distribuţia apei potabile, dar chiar dacă geografic par cei mai avantajaţi de faptul că locuiesc pe malul Dunării, locuitorii din Brăila şi Galaţi plătesc cele mai mari preţuri pe metrul cub de apă potabilă şi, de asemenea, pentru canalizare. Explicaţia acestui paradox vine de la accesarea programelor de modernizare europene la care cele două societăţi din cele două oraşe sunt părţi semnatare.
Brăilenii plătesc cel mai scump preţ la apă din toată ţara, 8,87 lei pe mc, şi mai scot din buzunare şi 4,84 lei mc pe canalizare. De parcă Dunărea nu ar fi la doi paşi. Oficialii companiei locale de apă se apără şi spun că au fost nevoiţi să crească preţurile pentru a beneficia de un program european de peste 1 milion euro, ce urmraza să modernizeze toată infrastructura de apă şi canalizare.
„Decizia de majorare a tarifelor nu este o decizie a CUP Dunărea, este o condiţie impusă, este prin proiectul de finanţare a investiţiei POIM (Programul Operaţional Infrastructură Mare), conform contractului de finanţare, este o condiţie impusă de UE. În cazul în care nu se vor aplica noile tarife, se va duce la rezilierea contractului de finanţare şi la pierderea banilor europeni”, a precizat Daniela Stanciu, purtător de cuvânt societate distribuţie CUP Dunărea Brăila.
Pe locul 2 ca preţ mare la apă se clasează Galaţiul, alt oraş la Dunăre, de unde oamenii scot 8,30 lei pe mc, preţurile fiind mărite tot în urma accesării unui program european de modernizare. „Creşterea preţului la energie, şi nu numai, dar şi cota parte necesară participării la proiectul de finanţare a investiţiei POIM (Programul Operaţional Infrastructură Mare), au dus la această creştere a tarifelor la apă”, a explicat şi Cornelia Arnăutu, purtător de cuvânt Apă Canal  Galaţi.
Apa de Dunăre necesită mult mai multe tratamente, şi multe sunt foarte costisitoare, faţă de apa de izvor, de asemenea, alimentarea naturală prin cădere a reţelei de apă, aşa cum se întâmplă în multe oraşe cu astfel de posibilităţi, faţă de o reţea cu zeci de staţii de pompare care consumă curent, sunt doar două explicaţii a paradoxului că vecinătatea cu fluviul nu este un avantaj. La Oradea este cel mai mic preţ la apă din ţară, 4,14 lei pe mc, şi la jumătate faţă de cât plătesc gălăţenii şi brăilenii.

Articole similare: În judeţul Galaţi, tarifele la apă potabilă şi canalizare, majorate de inflaţie şi proiecte de investiţii


Articole înrudite