Activitatea Serviciului Judeţean Anticorupţie Galaţi, din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie, în cursul anului 2021, s-a desfăşurat pe trei domenii principale: prevenire, cercetare penală şi investigaţii.
În anul 2021, la nivelul Serviciului Judeţean Anticorupţie Galaţi au fost înregistrate 30 lucrări penale din sesizare proprie. Unităţile de parchet au dispus efectuarea unor activităţi procedurale de către poliţiştii anticorupţie ai Serviciului Judeţean Anticorupţie Galaţi prin emiterea unui număr de 141 de ordonanţe de delegare.
Din punct de vedere al repartiţiei pe fapte, din cele 30 de lucrări penale din sesizare proprie, 10 au vizat infracţiuni de luare de mită, 4 infracţiuni de dare de mită, 4 infracţiuni prevăzute şi pedepsite de Legea 78/2000, 2 infracţiuni de trafic de influenţă şi 10 alte infracţiuni prevăzute de Codul Penal, se arată într-o analiză a principalelor activităţi, din anul 2021, desfăşurate de Serviciul Judeţean Anticorupţie Galaţi.
Anul trecut, lucrătorii Serviciului Judeţean Anticorupţie Galaţi au participat la organizarea a două activităţi de prindere în flagrant. Au fost efectuate cercetări faţă de 45 de persoane suspecte, dintre care 41 au devenit şi inculpaţi. Dintre cei 45 de suspecţi, 5 sunt lucrători M.A.I., 2 fiind cercetaţi pentru fapte de corupţie (pentru săvârşirea infracţiunii de ”trafic de influenţă” şi ”abuz în serviciu” raportat la Legea nr.78/2000).
În urma finalizării cercetărilor în dosare penale în care poliţiştii Serviciului Judeţean Anticorupţie Galaţi au efectuat acte procedurale, au fost emise 8 rechizitorii, iar la nivelul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au fost încheiate 3 acorduri de recunoaştere a vinovăţiei, cu tot atâtea persoane, fără calitate specială.
În domeniul preventiv, au fost organizate şi desfăşurate la nivelul structurilor M.A.I. din judeţului Galaţi, 156 de activităţi de prevenire (84 de instruiri şi 72 de informări), la care au participat 1.580 cadre M.A.I., ocazie cu care au fost dezbătute interactiv aspecte ale problematicii profesionale. Din totalul acestora, 237 au fost cu funcţii de conducere, iar 1.343 cu funcţii de execuţie.
Ofiţerii anticorupţie au organizat şi desfăşurat un număr de 39 de activităţi de educaţie pentru promovarea integrităţii, în colaborare cu alte instituţii, la care au participat 1390 de persoane din cadrul Poliţiei Locale Galaţi, candidaţi la proba de traseu pentru obţinerea permisului de conducere, instructori auto, manageri ai şcolilor de şoferi de pe raza judeţului Galaţi, poliţişti din cadrul Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor Galaţi şi din cadrul Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor Regiunea Sud-Est Galaţi.
În cadrul programului „sChOOL RURAL – Şcoala de vară”, organizat de Biblioteca Judeţeană „V.A. Urechia” din Galaţi, cu finanţare asigurată de Administraţia Fondului Cultural Naţional şi Consiliul Judeţean Galaţi, ofiţerii de prevenire din cadrul D.G.A. – Serviciul Judeţean Anticorupţie Galaţi au desfăşurat o serie de activităţi de educaţie pentru promovarea atitudinii civice şi educaţie anticorupţie în rândul copiilor din mediul rural care provin din medii defavorizate.