23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Bani tăiaţi de la investiţii, pentru căldură
Bani tăiaţi de la investiţii, pentru căldură

Nici în mandatul primarului Marius Stan, din care au trecut mai bine de doi ani, la fel ca şi în mandatul primarului Dumitru Nicolae, asigurarea căldurii pe timp de iarnă fără probleme rămâne deocamdată la nivel de intenţie. Deoarece nivelul plăţilor făcute de către populaţie către Apaterm, care la rândul ei achită datoriile către Electrocentrale, care trebuie să plătească facturile pentru gazul natural primit, se menţine scăzut, aleşii locali au decis în cadrul ultimei şedinţe de Consiliu Local să rectifice bugetul de venituri şi de cheltuieli, alocând 6 milioane de lei pentru plata căldurii, bani care au fost luaţi de la investiţii şi dezvoltare. Primarul Marius Stan a declarat că s-a constituit o „rezervă” de şase milioane de lei pentru plata căldurii, care nu este suficientă decît pentru pornirea sistemului de încălzire Primarul Stan nu a putut da asigurări că în aceast iarnă se va asigura căldură, afirmând că nu ştie pentru cât timp, depinzând de plăţile făcute de populaţie. „Dacă banii aferenţi facturilor nu se întorc către Electrocentrale, nu vom avea cu ce să plătim gazele naturale. Noi am făcut o rectificare bugetară şi avem o sumă mică rezervată. Avem bani doar să începem să furnizăm căldură, apoi totul depinde de gălăţeni. Din punct de vedere tehnic suntem pregătiţi, dar sper ca timpul să fie de partea noastră puţin, ca să nu fim nevoiţi să oprim furnizarea căldurii”, a spus edilul. Primarul Stan a spus că la început toţi vor avea căldură, atât asociaţiile bun-platnice, cât şi cele cu datorii, şi şi-a exprimat pesimismul în legătură cu faptul că unele practici, şi anume cele rele de a nu mai plăti căldura nu vor continua, însă nu a precizat că măsuri a luat concret Primăria prin departamentul de control al asociaţiilor de locatari pentru a opri năravurile respective. Primarul Stan a recunoscut că a luat cei 6 milioane de lei de la capitolul dezvoltare şi de investiţii a oraşului pentru a-i aloca pentru căldură, însă susţine că acest lucru nu ar influenţa proiectele aflate în derulare. Ar fi fost de apreciat ca după atâţia ani să se găsească o soluţie pentru asigurarea căldurii iarna şi este greu de înţeles de ce aleşii locali nu modifică proiectul privitor la zonele unitare, care împiedică, în anumite zone din Galaţi, ca clienţii Apaterm să se poată debranşa de la sistemul centralizat de încălzire, indifferent că doresc să îşi monteze centrală sau că nu-şi mai pot plăti întreţinerea, fiind nevoiţi să fie „sclavii” Apaterm.

Uite căldura, nu e căldura!

Asigurarea furnizării căldurii depinde de mâna Romgaz, care este principalul creditor al Electrocentrale, societate aflată în insolvenţă. În cadrul unei şedinţe cu conducerea Electrocentrale, cei de la Romgaz au avertizat că dacă furnizorul local de agent termic primar plăteşte la timp va avea gaze naturale, în caz contrar nu. Conducerea Electrocentrale susţine că ar mai avea de primit la ora actuală nouă milioane de lei de la Apaterm şi dacă nu primesc banii nu pot să-i dea mai departe, fiind client care face plăţi în avans, tocmai pentru a se putea achita datoriile către Romgaz.
Conducerea Electrocentrale susţine că avaria apărută săptămâna trecută pe conducta magistrală din parcul Cloşca, avarie care a lăsat cartierul Dunărea fără apă caldă, a fost cauzată de fondurile reduse alocate efectuării acestor lucrări. Conducerea Apaterm susţine că în loc de 3 săptămâni, revizia ar fi putut fi făcută în zece zile, lucrându-se cu toate forţele pentru a remedia avaria.


Articole înrudite