Furnizorii combinatului siderurgic, exasperaţi de faptul că nu le sunt plătite facturile pentru bunurile sau serviciile prestate, se adresează instanţei de judecată pentru a-şi recupera banii.
Tribunalul Galaţi a înregistrat pe rol, doar de la începutul acestui an, zeci de cereri pentru deschiderea insolvenţei sau a falimentului Liberty Galaţi sau de ordonanţe de plată (OUG 119/2007 / art.1014 CPC ş.u.) din partea societăţilor comerciale care au ajuns să apeleze la instanţă în speranţă că Liberty Galaţi va fi obligat să le plătească sumele datorate.
Cererile de chemare în judecată având ca obiect "ordonanţă de plată" au început să curgă din a doua jumătate a anului trecut, iar anul acesta s-au înmulţit cererile de insolvenţă şi/sau faliment din cartea creditorilor combinatului siderurgic.
Asta s-a întâmplat şi datorită faptului că printre furnizorii combinatului care au bani de recuperat s-a dus vorba că abia când este dat în judecată combinatul începe să facă plăţi pentru a rămâne cererile de faliment fără obiect.
În cazul dosarelor privind ordonanţa de plată, o parte din acestea au rămas fără obiect după ce Liberty Galaţi şi-a plătit datoriile către petent, dar sunt destule dosare în care doar după ce instanţa a hotărât obligarea combinatului la plata sumei datorate, la care se adaugă penalităţi până la data plăţii şi, bineînţeles, cheltuieli de judecată.
Potrivit Confidas.ro, Liberty Galaţi are pe rolul instanţelor 54 de dosare în care are calitatea de debitor.
Cele mai recente cereri de faliment puse pe rolul Tribunalului Galaţi vin de la firmele Renania Trade SRL, V-Met Foundry SRL, Rubberlining Expert Srl, dar şi de la furnizori din alte ţări precum Demad Madencilik San. VE TIC. A.S. Turcia.
Pentru procesele pe rolul intanţei având ca obiect ordonanţa de plată, iată câteva soluţii edificatoare ale instanţelor de judecată:
"Obligă pârâta (n.r. - Liberty Galaţi) să plătească reclamantei suma de 254.301,62 lei, reprezentând contravaloarea echipamentului Analizor portabil HDG/OCL, în termen de 30 de zile de la comunicarea prezentei hotărâri. Cu drept pentru debitor de a formula cerere în anulare în 10 zile de la comunicare. Pronunţată azi, 15.05.2023, prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin grefa instanţei".
"Instanţa ia act de plata efectuată de către debitorul Liberty Galaţi SA către creditorul Swiss Trade SRL. Dispune închiderea dosarului. Definitivă. Pronunţată azi, 8.08.2023".
"Respinge cererea de obligare a pârâtei la plata sumei de 242.967,66 lei ca fiind rămasă fără obiect. Admite în parte cererea. Obligă pârâta să plătească reclamantei dobânda legală penalizatoare aferentă facturilor nr.112005859/6.07.2022, nr.112005868/8.07.2022 şi nr.112006031/21.09.2022, calculată de la data scadenţei fiecărei facturi şi până la data de 19.02.2023, precum şi dobânda legală penalizatoare aferentă facturii nr.112006030/21.09.2022, calculată de la data scadenţei şi până la data de 20.02.20203, în 30 de zile de la data comunicării prezentei hotărâri. Obligă pârâta să plătească reclamantei suma de 438 lei reprezentând cheltuieli de judecată. Cu drept de a formula cerere în anulare în 10 zile de la comunicare. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin grefa instanţei azi, 11.04.2023".
Monitorul de Galaţi a solicitat un punct de vedere reprezentanţilor Liberty Galaţi însă, până la ora publicării materialului, nu a fost transmis nici un răspuns.
UPDATE: Un purtător de cuvânt LIBERTY Galați a declarat: "Cunoaștem existența unor cazuri izolate, majoritatea nejustificate. În ultima perioadă, în care toate companiile din România și Europa sunt puse la încercare, în contextul socio-economic și al războiului din Ucraina, au fost câteva companii care au încercat să profite de situație prin trimiterea de somații de plată, în multe cazuri abuzive. Acest comportament denotă lipsa unei viziuni comerciale pe termen lung, iar astfel de acțiuni nu sunt caracteristice unor parteneri de business serioși. Aceste cazuri marginale nu au afectat stabilitatea companiei, care își desfășoară activitatea în parametri normali, asigurând stabilitatea locurilor de muncă ale angajaților săi, așa cum a procedat și atunci când Furnalul nr 5 a fost oprit temporar pentru un program de mentenanță la finalul anului trecut și la începutul acestui an, perioadă în care am continuat să plătim integral salariile tuturor angajaților noștri. Continuăm să fim, de asemenea, un suporter important al comunității din Galați și al clubului de fotbal Oțelul, cu toate că operăm într-un context de piață dificil.”