Începutul anului şcolar aduce în lumină aspecte importante la care părinţii, în calitatea lor de consumatori trebuie să fie atenţi atunci când achiziţionează rechizite, articole vestimentare: uniforme, haine sau ghiozdane pentru elevi. InfoCons vine în sprijinul consumatorilor cu câteva sfaturi utile pentru achiziţionarea produselor în cunoştinţă de cauză.
Produse de papetărie! Atenţie dacă:
- Produsul conţine benzină nafta uşoară hidrotratată (petrol) (valori măsurate: până la 9,1% din greutate). Naphta poate fi fatal dacă este înghiţit şi/sau intră în căile respiratorii, poate provoca defecte genetice şi poate provoca cancer.
- Materialul plastic al decorului produsului conţine o cantitate excesivă de ftalat de bis (2-etilhexil) (DEHP) (valoare măsurată până la 22% din greutate). Acest ftalat poate dăuna sănătăţii copiilor, provocând daune sistemului lor reproducător.
- Stiloul conţine piese mici (mingi) cu un flux magnetic ridicat. Un copil mic le poate pune în gură şi se sufocă. În plus, dacă un copil le înghite, acestea ar putea să se atragă unul pe altul şi să provoace blocaje intestinale sau perforaţii.
Hanorace, rochiţe, pantofi, tricouri etc.! Atenţie dacă:
- Produsul are cordoane funcţionale lungi cu capete libere în zona gâtului, care pot deveni prinse în timpul diferitelor activităţi ale unui copil, ceea ce duce la strangulare sau leziuni.
- Velcro-ul de pe pantof poate eşua cauzând cureaua să se desfacă, creând un pericol de declanşare pentru copii. Un copil poate cădea şi suferi răni.
- Pielea din produs conţine crom VI (valoare măsurată de până la 15,2 mg/kg). Cromul (VI) este sensibilizant, poate declanşa reacţii alergice şi poate provoca cancer.
- Produsul are o concentraţie excesivă de ftalat de bis (2-etilhexil) (DEHP) (valoare măsurată până la 1,37 % în greutate). Acest ftalat poate dăuna sănătăţii copiilor, provocând daune sistemului lor reproducător.
Caiete, creioane, acoarele, pixuri, blocuri de desen etc.! Sfaturi:
- Achiziţionează aceste produse doar din raioane şi magazine specializate care oferă bon fiscal, chitanţă, factură - documente utile pentru depunerea unei sesizări eficiente!
- Citeşte eticheta! Asigură-te că rechizitele şi ghiozdanele pe care le cumperi au eticheta în limba română şi conţin informaţiile despre principalele elemente de identificare şi caracterizare, respectiv denumire producător, importator, distribuitor, adresa, denumire produs, dimensiuni, compoziţie, instrucţiuni de întreţinere etc.!
- Pentru caiete, blocuri de desen, carnete etc. trebuie să fii atent la informaţiile ce ţin de compoziţie, număr file, gramaj!
- Nu achiziţiona ghiozdane ale căror etichete nu conţin informaţii în limba română referitoare la denumirea producătorului sau distribuitorului şi adresa acestuia, denumire produs, dimensiuni, compoziţie sau instrucţiuni de întreţinere!
Haine şi uniforme! Sfaturi:
- Citeşte eticheta! Etichetele produselor textile trebuie să conţină informaţii în limba română cu privre la compoziţia fribroasă, denumirile fibrelor componente, procentul de greutate al fiecărei fibre utilizate. În cazul în care produsele textile conţin şi căptuşeală, eticheta trebuie să conţină informaţii cu privire la compoziţia acestora!
- Produsele textile trebuie să aibă o etichetă confectionată din material textil, rezistentă la tratamente umidotermice, cusută sau montată în interiorul produsului şi care să ofere informaţii despre instrucţiunile de întreţinere. Aceste instrucţiuni trebuie să acopere toate tratamentele de la: spălare, clorurare, călcare, curăţare chimică şi până la uscare în maşina de uscat cu tambur rotativ, indiferent dacă se aplică sau nu (dacă nu se aplică un tratament, simbolul respectiv este tăiat/barat)!
- Capetele libere ale cordoanelor glisante, ale cordoanelor funcţionale şi centurilor de înnodat sau eşarfelor cu nod nu trebuie să conţină ornamente tridimensionale sau noduri şi trebuie protejate împotriva destrămării (prin topire la cald sau prin cusătură de întărire). De asemenea, capetele pot fi dublate sau pliate cu condiţia de a nu determina riscul de agăţare!
- Solicită bonul fiscal la achiziţionarea hainelor, pentru a avea un document justificativ în cazul depunerii unei sesizări!
- Fereşte-te de oferte de vânzări nesolicitate şi de la persoane neautorizate!
- Verifică politica de returnare a respectivei companii, în cazul apariţiei unor defecte ulterioare!
Conform studiului realizat Oficiul pentru Proprietate Intelectuală al Uniunii Europene, în cadrul căruia InfoCons reprezintă România în cadrul Grupului dedicat Societăţilor Civile, 40% dintre tinerii români cumpără produse contrafăcute. Printre produsele contrafăcute achiziţionate, hainele şi accesoriile se află într-un procent de 17%. În acest context, citirea etichetei este esenţială! Nu cumpăraţi haine din locuri neautorizate, pentru a nu fi înşelaţi cu privire la compoziţia şi calitatea materialelor, atenţionează InfoCons.