Acest lucru va fi demarat începând de luni de către echipe ale angajaţilor Apaterm care vor efectua demersurile tehnice necesare, la limita de proprietate a blocurilor, pentru ca asociaţiile rău-platnice, care nu au plătit niciun leu în cursul acestui an la Apaterm, să nu mai primească căldură. Debranşarea de la sistemul centralizat de încălzire, care îi va afecta din păcate şi pe bun-platnici, dar deocamdată nu există altă soluţie, va avea loc etapizat în cazul a aproape 83 de asociaţii de proprietari rău-platnice. Reprezentanţii conducerii Apaterm fac un apel la asociaţiile rău-platnice să se prezinte la sediul societăţii pentru a achita din datorii, astfel încât să se poată furniza căldură în această iarnă.
Chiar dacă au trimis notificări asociaţiilor datornice (şi aici ne referim în special la asociaţiile care nu au plătit anul acesta niciun leu), prin care acestea au fost somate să îşi plătească o parte din datorii, se pare că acţiunea nu a avut mare efect. Rămâne de văzut dacă atunci când vor vedea cum se blindează vana de căldură locatarii rău-platnici se vor grăbi să achite o parte din datorii sau locatarii bun-platnici vor încerca să îi convingă pe vecinii lor datornici că trebuie să plătească o parte din debit. De asemenea, rămâne de văzut cât de mult se vor implica şi preşedinţii sau administratorii asociaţiilor de locatari, unii dintre ei plătiţi cu sume care ar putea stârni invidia multor salariaţi, în convingerea rău-platnicilor de a achita datoriile. Dacă membrii asociaţiilor nu vor înţelege un lucru simplu, şi anume acela că „dacă nu plăteşti, nu primeşti”, aşa cum se întâmplă în cazul unor utilităţi cum ar fi telefonul, energia electrică, gazele naturale, mesajul transmis în ultima perioadă de primarul Marius Stan şi nu numai de el, şi anume că oraşul nu va avea căldură, ar putea deveni cât se poate de real.
Reamintim că la întâlnirea care a avut loc recent la Bucureşti şi la care au participat directorul Electrocentrale, directorul Apaterm şi city managerul Primăriei, atât ministrul delegat a Energiei, cât şi directorul Romgaz au înţeles situaţia cu care se confruntă oraşul şi au dat anumite semne de bunăvoinţă, însă s-a spus clar că pentru a primi o cantitate suplimentară de gaze naturale trebuie achitate în avans facturile aferente lunii noiembrie şi decembrie. Oficialii Romgaz au spus că aceasta este o măsură de siguranţă deoarece în primăvara acestui an Electrocentrale nu a mai respectat protocolul de eşalonare a datoriilor către Romgaz.
Unde se duc banii plătiţi de locatari
În zilele de sâmbătă, 9 noiembrie, şi duminică, 10 noiembrie, între orele 10:00 şi 13,00, la punctele termice, Apaterm a pus la dispoziţia celor interesaţi situaţia datoriilor pe care le au asociaţiile de proprietari sau locatari către distribuitorul public de energie termică. Orice persoană interesată de situaţia datoriilor asociaţiei din care face parte a putut afla, de la punctul termic de care aparţine, plăţile efectuate în cursul acestui an. Demersul Apaterm este motivat de necesitatea unei informări corecte şi consistente a gălăţenilor despre situaţia financiară a asociaţiilor de proprietari, aşa cum reiese din evidenţele societăţii.
„Prioritatea este ca Apaterm să plătească la CET sume la nivelul consumului facturat pe luna corespunzătoare a anului trecut. În cazul de faţă, Apaterm trebuie să plătească 8 milioane de lei, minim. Iar cea mai neagră soluţie pentru diminuarea datoriilor este blindarea asociaţiilor şi a blocurilor care anul acesta nu au plătit nici măcar un leu, sau care au făcut plăţi sub cinci ori zece la sută din consumul facturat în perioada corespunzătoare a anului trecut. În această situaţie se află 170 de asociaţii”, susţin reprezentanţii Primăriei Galaţi.