Tarifele practicate de Operatorul Regional Apă Canal SA Galaţi pentru serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare vor creşte, începând cu data de 01 iulie 2018, în întrega arie de operare din judeţul Galaţi. Tarifele pentru populaţie la apă potabilă cresc cu aproape 7%, adică de la 4, 39 lei/mc, la 4,69 lei, iar la canalizare-epurare, de la 2,65 lei/mc, la 2,88 lei, adică o creştere de aproximativ 9%. Pentru restul utilizatorilor (persoane juridice, etc.) tarifele se majorează după cum urmează: apă potabilă, de la 4,03 lei/mc fără TVA, la 4,30 lei fără TVA, iar la canalizare de la 2,23 lei/mc fără TVA, la 2,42 lei fără TVA.
Investiţiile realizate cu fonduri europene sunt ”vinovate” de majorarea tarifelor
Societatea încearcă să justifice creşteriea tarifelor dând vina inclusiv pe investiţiile realizate prin intermediul unor mari proiecte finanţate cu fonduri europene. ”Preţul apei potabile include o cotă de dezvoltare, modernizare şi retehnologizare de 8%, respectiv de 0,32 lei/mc, fondurile rezultate din aceste sume urmând a fi utilizate, cu avizul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară «Serviciul Regional Apă Galaţi», exclusiv pentru scopul în care au fost create, respectiv pentru investiţii. La fundamentarea noului preţ/tarif s-a avut în vedere şi asigurarea resurselor financiare pentru achitarea ratelor şi dobânzilor pentru împrumutul contractat la B.E.R.D. în anul 2012 pentru cofinanţarea Proiectului regional «Reabilitarea şi extinderea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galaţi» (POS Mediu 2007-2013), proiect ce a vizat extinderea furnizării serviciilor de apă şi canalizare în 11 localităţi din judeţul Galaţi. De asemenea, la ajustarea preţurilor/tarifelor s-au luat în calcul prevederile Contractului de finanţare nr.158/20.12.2017 încheiat între Ministerul Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Operaţional Infrastructura Mare şi societatea Apă Canal SA Galaţi, Contract aferent investiţiei «Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţul Galaţi, în perioada 2014 - 2020». (...) Proiectul are ca scop realizarea lucrărilor în infrastructură de apă şi apă uzată în 22 de unităţi administrativ teritoriale din judeţul Galaţi. (...) Normele europene impun standarde de calitate ce necesită tehnologii moderne şi eficiente, dar în acelaşi timp costisitoare pentru tratarea apei (potabile si uzate), iar Apă Canal SA Galaţi este în prezent una dintre companiile care se conformează normelor impuse. Punerea în funcţiune a noilor investiţii realizate în cadrul proiectului POS Mediu 2007-2013 (în principal a staţiilor de tratare, pompare, epurare), are un impact major asupra bugetului societăţii; efectele se resimt: majorarea cheltuielor cu energia electrică, cu polimerii pentru îngroşare, dezhidratare, reactivii necesari funcţionării staţiilor, tratamentele necesare de potabilizare a apei şi protejare a mediului”, se arată într-un comunicat de presă postat pe site-ul societăţii Apă Canal SA.
Un alt motiv este şi distanţa mare dintre oraş şi sursa de captare
În acelaşi comunicat se mai arată că: ”Pentru Apă Canal SA Galaţi ponderea mare în tarif/preţ faţă de alţi operatori din ţara o are consumul de energie electrică, justificat de necesitatea pompării apei în patru trepte succesive, având în vedere atât topografia terenului (diferenţele de nivel), cât mai ales distanţa mare, cca.70 km, dintre oraş şi sursa de captare apă - Vrancea (fronturile Salcia Lieşti şi Vadu Roşca)”, fără a se spune nimic despre apa captată din Dunăre sau de pierderile din sistem.
Indiferent dacă tarifele sunt justificate sau nu, calitatea apei de la robinet continuă să nemulţumească gălăţenii care mereu reclamă mirosul puternic de clor (clorul rezidual la staţiile din municipiul Galaţi este aproape zilnic la cota maximă admisă spre deosebire de celelalte staţii din judeţ), dar şi culoarea de multe ori maronie a apei.