Localităţile gălăţene unde inundaţiile au distrus case şi au luat vieţi nu au scăpat nici acum de blestemul apelor. Plouă de două zile iar oamenii tremură de frig în module şi privesc cu jale la ce a mai rămas din casele lor.
La Slobozia Conachi sunt montate 31 de module în care stau bătrânii sau se înghesuie familii întregi. Modulele nu sunt prevăzute cu încălzire. Acolo unde omul a mai salvat un aragaz sau un radiator, îşi încălzeşte casa provizorie, dar alţii nu mai au nimic. Este şi cazul familiei Coman. Stau toţi, cinci suflete, într-un modul care nu este încălzit. Casa lor este acum o ruină. Se apucaseră să improvizeze două cămăruţe din ce mai aveau prin curte, dar acum ploaia le strică tot.
„Casa noastră este dărâmată. Punem mai multe pături pe noi, că nu mai avem nici butelie şi nici reşou. Nu avem căldură în modul. Copiii noştri au 5, 7 şi 8 ani şi de ei ne doare sufletul. Eu am început să fac două cămăruţe, să avem unde sta la iarnă, dar acum nici nu am pus fundaţia că uite... ploaia asta udă tot”, spunea Marian Coman. Soţia lui, Mihaela, se chinuie prin vecini sau în ce a mai rămas din bucătăria lor, fără acoperiş, să facă de mâncare. Reuşea când nu ploua, dar de două zile nu are ce face.
„Sunt oameni gospodari, care singuri s-au apucat să îşi încropească o locuinţă, dar ce să te faci cu ploaia asta... Întâi inundaţii, apoi ploaia... Nici noi nu am ştiut ce prioritate să mai avem acum. Dar văd că lumea suferă de frig, aşa că am vorbit şi, din ce bani aveam noi, la primărie, să le luăm oamenilor calorifere. O să le acoperim şi 70% din factura de energie celor care stau în module”, spune primarul din Slobozia Conachi, Ion Neculau.
„Nu mai scăpăm de apă”
Unii au mai salvat câte o butelie din dezastrul făcut de ape şi se încălzesc la aragazul montat în modul.
„Nu mai scăpăm de apă. Eu stau, maică, în modul şi mă încălzesc la aragaz, că măcar pe ăsta l-am salvat de apă. Băiatul stă la un vecin. Dar cel mai rău e că plouă şi nu se mai opreşte. Aveam şi noi nişte lucruri scăpate de apă şi acum uite că intră umezeala în ele. Nici pământul nu mai are unde să primească atâta apa, în grădină bălteşte. Nu ştim ce vom face la iarnă, dar e mare prăpăd la noi... Şi inundaţii şi cutremure şi ploaia... ăsta nu-i semn bun”, spune Maricica Bostan, care a mai zis că doar în Cel de Sus îi este nădejdea.
„Eu nu am nici serviciu. Încropisem o casă, dar acum e crăpată toată. Să vedem cu ce ne-o ajuta statul, dar s-o luăm de la capăt şi să facem gospodărie nouă e greu”, spune Daniel Bostan.
Monitorizaţi să nu se îmbolnăvească
Deoarece vremea e foarte rece şi e oricum sezonul virozelor, acum Direcţia de Sănătate Publică este cu ochii pe sinistraţi. Există riscul ca aceştia să cadă victime bolilor respiratorii mult mai repede, deoarece locuiesc în condiţii grele.
„De la 1 octombrie a început în tot judeţul monitorizarea persoanelor care au afecţiuni respiratorii. O mai mare atenţie am recomandat medicilor de familie din zonele sinistrate să acorde persoanelor care locuiesc în module sau în case care încă nu sunt reparate. Orice semn de boală trebuia rapid raportat ca să nu apară risc de infectare a mai multor persoane, ştiut fiind că aceste afecţiuni respiratorii se transmit uşor”, a precizat dr. Valentin Boldea, directorul DSP Galaţi.