Explozia preţurilor energiei electrice şi gazelor naturale conduce la majorarea tarifelor serviciilor de alimentare cu apă şi de canalizare-epurare în Judeţul Galaţi începând cu 1 aprilie 2022, anunţă societatea APA CANAL SA într-o informare amplă publicată pe site-ul companiei.
”Liberalizarea preţului la energia electrică şi gazele naturale, a generat creşterea foarte mare a preţului de bază al acestor servicii. Impactul pentru APA CANAL S.A. Galaţi a însemnat creşterea pentru anul 2022 comparativ cu preţul de bază din anul 2021 cu 322% la energia electrică şi cu 638% la gaze naturale. (...) Concret, diferenţa între cheltuielile aferente lunii ianuarie 2022 şi decembrie 2021 (rezultatul majorării preţului energiei electrice) este de aprox. 2 milioane lei. Pentru perioada februarie - martie 2022, chiar şi în condiţiile aplicării OUG nr.3/2022 privind plafonarea preţurilor finale la energia electrică şi gaze naturale, tot avem cheltuieli suplimentare faţă de luna decembrie 2021 de cca. 2 milioane lei la energia electrică şi cca. 200.000 lei la gazele naturale. Rezultă astfel, pentru perioada ianuarie – martie 2022, o cheltuială suplimentară de cca. 4,2 milioane lei. Din analiza cheltuielilor înregistrate de APA CANAL S.A. Galaţi comparativ cu veniturile estimate a fi realizate, rezulta că în scurt timp vom ajunge în imposibilitatea de a achita facturile de energie electrică şi chiar în incapacitate de plată”, se explică în comunicatul amintit.
Cât vor plăti gălăţenii apa şi canalizarea, începând cu 01 aprilie 2022
Societatea APA CANAL S.A. Galaţi a făcut demersurile necesare aprobării de către Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice Bucureşti a noilor preţuri/tarife pentru serviciile de alimentare cu apă şi de canalizare-epurare, conform “Planului anual de evoluţie a tarifelor la apă şi canalizare în perioada 2017-2023”. Prin Decizia ANRSC nr. 44/23.03.2022 au fost aprobate noile preţuri/tarife, aplicabile începând cu 1 aprilie 2022.
Astfel, tariful apei potabile va creşte cu aproximativ 34%, de la 5,46 lei/mc la 7,32 lei/mc pentru populaţie, iar pentru agenţii economici tariful va creşte de la 5,01 lei/mc la 6,72 lei/mc.
Şi la canalizare creşte tariful cu aproximativ 30%, adică de la 3,85 lei/mc, la 5,00 lei pentru populaţie şi de la 3,53 lei/mc la 4,59 lei/mc pentru agenţi economici.
Îngheaţă salariile angajaţilor şi se taie primele
Pornind de la faptul că nu există profit la finalul anului 2021, ”ne aflam în imposibilitatea realizării de lucrări de investiţii din surse proprii (înlocuiri reţele apă şi canalizare, echipamente, utilaje din staţiile de tratare apă potabilă şi apă uzată etc.). Faptul că în anul 2022 nu exista sursă de finanţare a lucrărilor de investiţii, coroborat cu gradul avansat de uzură al mijloacelor fixe concesionate, impunea, obligatoriu, realizarea unor lucrări suplimentare de reparaţii, pentru a menţine siguranţa în exploatare a sistemelor, ceea ce putea conduce la depăşirea cheltuielilor de reparaţii prognozate pentru anul 2022”, informează APA CANAL SA Galaţi care a mai decis o serie de măsuri imediate.
Monitorul de Galaţi vă prezintă o parte dintre măsurile imediate aplicate de compania de apă:
- Creşterea veniturilor din activitatea de bază, concomitent cu reducerea drastică a lucrărilor de investiţii din surse proprii;
- Diminuarea costurilor operaţionale prin diminuarea cheltuielilor: reducerea consumurilor de combustibil, materii prime şi materiale.
- Recuperarea soldurilor restante acumulate de clienti in perioada pandemiei, inclusiv prin debranşare, imediat după ridicarea stării de alertă şi după notificare, conform prevederilor legale şi contractuale;
- Sistarea angajării de personal suplimentar.
- Salariaţii nu vor beneficia în 2022 de majorări salariale, premieri, decontarea biletelor de odihnă / vouchere de vacanţă sau alte facilităţi.
APA CANAL SA mai face precizarea că, ”în cazul emiterii unor decizii guvernamentale ulterioare privind plafonarea/scăderea preţului la energie, gaze, combustibil şi/sau a altor elemente din structura tarifului, care nu au fost luate in calcul, Operatorul Regional va modifica in consecinţă Strategia de tarifare pentru anul financiar 2022 şi o va supune spre aprobare către A.G.A. ADI “Serviciul Regional Apa Galaţi”,
Societatea APA CANAL S.A. Galaţi a demarat formalităţile necesare unei noi revizuiri a Strategiei tarifare pentru anul 2022 şi aprobării acesteia de către A.G.A. ADI “Serviciul Regional Apa Galaţi”. Ulterior, documentaţia va fi trimisă la ANRSC pentru aprobarea noilor preţuri/tarife, calculate cu preturile plafonate la energie electrică şi gaze naturale.Prin urmare, preţurile/tarifele pentru serviciile de apă şi canalizare-epurare se vor diminua, proporţional cu efectul plafonarilor anterior mentionate”.