22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Scăderea bruscă a temperaturii a pus în imposibilitate a a se adapta mai ales bolnavii cronic, dintre aceştia cardiacii fiind primii în pericol de a se îmbolnăvi şi mai rău sau chiar de a muri. Aşa s-a întâmplat acum şi la Galaţi, unde în nici 48 de ore, la sfârşit de săptămână, s-au înregistrat nu mai puţin de 10 decese, extrem de mult chiar şi pentru alte perioade ale anului. „A fost vorba de persoane cu vârste cuprinse între 55 şi 90 de ani, majoritatea bărbaţi, care erau cunoscuţi ca fiind bolnavi cronic, în special cardiaci, dar şi cu diverse forme de cancer. Majoritatea acestor persoane au decedat ca urmare a unor accidente vasculare cerebrale, a unor infarcturi sau altor suferinţe de acest fel. Se ştie că în general la schimbarea bruscă de temperatură organismele mai bolnave, cum este cazul mai ales al cardiacilor, au probleme în a se adapta şi de multe ori chiar nu pot face aceste lucruri şi survine decesul. Când organismul trebuie să se adpteze rapid la frig atunci intervine mecanismul de pompă al inimii, iar dacă inima este bolnavă, atunci evident că nu se poate adapta rapid, apare contracţia pe vase, sângele se îngroaşă şi apar altfel de decese”, a declarat dr. Mihai Polinschi, directorul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Galaţi.
Adaptarea rapidă la frig  - furtună în organism
Este de părere dr. Eugenia Nechita, medic primar cardiolog, şef Secţiei Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi. „Trebuie clar înţeles că variaţia de temperatură care nu permite organismului o adaptare lentă e similară cu o furtună în organism. Inima şi vasele acţionează ca o pompă, iar reglarea circulaţiei se face ca un reglaj pe baza unui sistem de activare şi a unuia de inhibare, coordonate de creier, care este ca un fel de calculator ce reglează activitatea întregului organism. Organismul nostru se adptează permanent la schimbările din mediul înconjurător prin acest mecanism de adaptare/inhibare, dar totul presupune un efort energetic din partea organismului. Tocmai de aceea trecerea brutală de la o temperatura la alta pune organismul în situaţia de a face un reglaj brusc, care cu cât organismul este mai bolnav, poate produce dezechilibre severe”, a precizat  dr. Eugenia Nechita.
Cardiacii au luat cu asalt şi Judeţeanul
În acelaşi interval de nici 48 de ore s-au înregistrat extrem de multe solicitări pentru secţia Cardiologie a Spitalului Clinic de Urgenţă Galaţi. „Ne-a mirat şi pe noi această bruscă mărire a numărului de solicitări, dar apoi am realizat că totul este legat de brusca răcire a vremii. Dacă am funcţiobnat luni bune, mai ales vara, cu secţia neocupată în totalitate, aveam 80 de paturi dar doar 60 au fost mereu ocupate, acum secţia este plină, plus solicitările din ambulatoriu”, a mai spus dr. Eugenia Nechita. Cardiologii susţin că starea vrenmii, variaţiile mari de temperatură şi presiune, determină şi o stare de disconfort psihic asupra cardiacilor. Singura soluţie de prevenţie, excepţie făcând urmarea tratamentului, este protejarea de mediul rece de afară până la stabilizarea temperaturilor. Problema este că şi în apartamentele majorităţii gălăţenilor e la fel de frig.


Articole înrudite