22 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Acest lucru ar reieşi din declaraţia de presă transmisă de conducerea Combinatului, care trage un semnal de alarmă legat de periclitarea funcţionării continue a fluxului primar în cazul în care Electrocentrale nu ar mai furniza abur către fostul colos siderurgic. Declaraţia celor de la Combinat vine la o zi după ce au fost notificaţi de către conducerea Electrocentrale în legătură cu faptul că Romgaz ar putea sista din nou furnizarea gazelor naturale către Electrocentrale iar în acest caz furnizorul local de agent termic primar s-ar afla în imposibilitatea de a mai putea asigura aburul primar de această dată din cauza faptului că societatea nu ar mai deţine în stoc păcură, care a fost consumată acum circa 2 săptămâni, când, timp de câteva zile, a fost sistată furnizarea gazelor naturale.

„I-am notificat pe cei de la Combinat pentru a-şi lua şi dânşii măsurile care se impun. Nu pot spune, la această oră, ce se va întâmpla, deoarece cei de la Romgaz nu ne-au înapoiat contractul de furnizare a gazelor naturale pe care noi l-am trimis pentru a fi semnat şi de către dânşii. De data aceasta situaţia este mai delicată deoarece nu mai avem acel stoc de păcură pe care l-am folosit acum circa o săptămână, atunci când s-a sistat furnizarea gazelor naturale”, ne-a declarat Tudor Petre, directorul Electrocentrale.

Ce spune Combinatul

„ArcelorMittal Galaţi îşi exprimă profunda îngrijorare privind posibilitatea opririi furnizării de gaze pentru CET, se arată într-un comunicat de presă remis de conducerea unităţii. ”Această măsură poate cauza oprirea furnizării de abur pentru Combinat sau pentru furnizorul nostru de oxigen şi – prin urmare – poate periclita continuitatea fluxului primar. Orice sistare va fi urmată -  în mod probabil - de oprirea tehnologică a producţiei fluxului primar.ArcelorMittal Galaţi reafirmă faptul că nu are datorii la CET pentru serviciile cumpărate şi că este o victimă colaterală într-un conflict la care nu are nicio contribuţie.Reprezentanţii noştri continuă dialogul cu autorităţile competente pentru a evita orice întrerupere în procesul de producţie”, susţine purtătorul de cuvânt al ArcelorMittal Galaţi, Dorian Dumitrescu.

Nemulţumiri ale angajaţilor de la Electrocentrale

Deoarece nu şi-au primit salariile la timp, circa 150 de angajaţi care au ieşit de la schimbul de noapte sau care urma să intre în tura de dimineaţă au cerut socoteală directorului generat Tudor Petre. Oamenii sunt nemulţumiţi că nu şi-au primit salariul care ar fi trebuit achitat pe data de 11 septembrie şi unii dintre ei ameninţă că nu vor mai veni la muncă.

„A început şi anul şcolar, oamenii au nevoie de bani pentru a cumpăra rechizite copiilor lor şi nu au de unde. Ei au muncit şi acum aşteaptă să fie plătiţi la timp, deoarece nu este vina lor că Apaterm nu achită datoriile de 300 de milioane de lei înregistrate către Electrocentrale şi că toţi banii primiţi de la Apaterm se duc la Romgaz”, ne-a declarat liderul de sindicat Mihai Popa. Acesta susţine că a avut loc o întâlnire a sindicatului în care s-a discutat problema apărută şi s-a decis ca o delegaţie alcătuită din 9 persoane să meargă să discute cu primarul Galaţiului, Marius Stan. Rămâne de văzut ce efecte ar putea avea o asemenea întâlnire, deoarece este greu de crezut că Primăria Galaţi ar putea avea soluţia pentru plata datoriei înregistrate de Apaterm către Electrocentrale. Reamintim că, potrivit informaţiei furnizate de către directorul Tudor Petre, circa 135 de angajaţi vor fi trimişi acasă până la sfârşitul anului, aceştia urmând să primească lunar 75% din salariu.

Şi judecătorii au o sarcină grea

În ciuda plăţilor făcute de către Apaterm, se pare că acest lucru este departe de a fi suficient pentru a nu se mai pune problema opririi apei calde şi a căldurii în oraş.

Directorul Electrocentrale ne-a declarat că magistraţii Curţii de Apel Bucureşti au rămas în pronunţare în cerea ce priveşte acţiunea introdusă de Electrocentrale, prin care s-a cerut anularea sentinţei Curţii de Apel Bucureşti care a dat undă verde planului de reorganizare a Apaterm. Acest lucru înseamnă că este o chestie de timp pentru a se afla dacă se poate ca Apaterm să intre în faliment, aşa cum deciseseră iniţial magistraţii gălăţeni.

„Vineri mai avem un proces la Curtea de apel Galaţi, de fapt este vorba de un recurs, care vizează neîndeplinirea măsurilor prevăzute în planul de reorganizare a Apaterm”, ne-a declarat Tudor Petre.


Articole înrudite