22 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
A secat lacul Tălăbasca din comuna Tudor Vladimirescu, judeţul Galaţi
A secat lacul Tălăbasca din comuna Tudor Vladimirescu, judeţul Galaţi

Lacul Tălăbasca de lânga comuna Tudor Vladmirescu din judeţul Galaţi, un lac altadată imens, a rămas doar ce un ochi de apă în mijloc, unde s-a refugiat o familie de lebede. Nu pot părăsi acest cimitir pentru că puii nu pot zbura. E singurul loc in care pot lupta cu şacalii care aşteaptă în stufariş. 
Amenajat ca şi crescatorie prin 1920, lacul a avut perioada sa de glorie în anii comunismului. Era alimentat artificial prin două pompe din Siret şi natural din pârâul Călmăţui, precum şi din precipitaţii. A fost deschisă şi o cherhana şi apoi luciul de apă a fost extins la 139 de hectare. 
Dupa revoluţie, Ministerul Mediului a anunţat că va conserva această arie naturală unde cuibăreau mii de păsări şi vieţuiau alte mii de specii de peşti, mamifere şi alte animale. Singura măsură luată însă a fost o declaratie, în 2007, prin care zona era numită arie protejată. Măsură insuficienta pentru a salva lacul. Alimentarea din Siret a fost sistată, iar apa din pârâul Călmăţui n-a mai ajuns în lac fiind folosită la irigaţii. Acum lacul a secat. 

”Din păcate se vorbeşte de mai mult de zece ani despre secarea acestui lac Tălăbasca, dar nu ne aşteptam să sece chiar aşa. Asta pentru că între timp ar fi trebuit să se ocupe o asociaţie din Focşani care a luat custodia acestui lac. Din păcate acea asociaţie nu a primit fondurile necesare şi ne-am trezit cu lacul Tălăbasca secat. Dacă exista şi un aport natural din ploaie, vorbeam de altceva. La Galaţi fiind secetă şi fiind temperaturile extrem de ridicate în această vară, chiar şi apa din Călmăţui nu ar fi putut face faţă. Primele stricăciuni s-au întâmplat după inundaţiile din 2005, când digul dinspre Siret a fost deteriorat foarte tare, luciul de apă s-a scurs şi din 139 de hectare s-a ajuns la 50 hectare luciu de apă. Natura îşi spune cuvântul şi dacă nu e întreţinută zona, dispar şi apa, şi animalele, şi păsările”, a precizat biologul Mădălin Şerban.

Sunt şanse mici ca odată cu revenirea precipitaţiilor lacul să revină cât de cât la normal.


Articole înrudite