23 DECEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
8 gălăţeni de excepţie au primit distincţia de Cetăţean de Onoare - FOTO
8 gălăţeni de excepţie au primit distincţia de Cetăţean de Onoare - FOTO

Primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, a înmânat marţi, 19 decembrie 2023, distincţia de Cetăţean de Onoare al municipiului Galaţi pentru opt personalităţi care s-au remarcat prin performanţă în diferite domenii de activitate şi au promovat oraşul la nivel naţional şi internaţional. Titlurile au fost acordate prin votul Consiliului Local al municipiului Galaţi în anii 2022 şi 2023.
Ceremonia s-a desfăşurat la Casa Artelor, iar momentul a fost completat de colindele susţinute de Corul Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin”.
Distincţia de Cetăţean de Onoare al municipiului Galaţi le-a fost acordată următoarelor personalităţi:
Nicolae Mărăndici este recunoscut pentru rezultatele deosebite în întreaga sa carieră sportivă, fiind în prezent preşedintele Federaţiei Române de Karate Tradiţional. Este premiat la numeroase competiţii prin intermediul cărora a promovat Galaţiul atât pe plan intern, cât şi internaţional. În afara funcţiilor de conducere deţinute la Federaţia Română de Karate Tradiţional, membru fondator, preşedinte şi vicepreşedinte, s-a remarcat şi ca antrenor emerit în această îndrăgită ramură sportivă.
Titlul s-a acordat postum lui Mihai Gheorghe, cunoscut lumii artistice sub pseudonimul de „Coron”, o personalitate a culturii şi învăţământului gălăţean, profesor şi coordonator de lucrări de educaţie plastică. Prin lucrările sale, a adus un nou suflu în mişcarea plastică de la Dunărea de Jos, iar prin expoziţiile sale din ţară şi străinătate din întreaga sa carieră artistică a obţinut rezultate remarcabile. A fost unul din cei mai valoroşi pictori ai Galaţiului, membru din 1990 al Uniunii Artiştilor Plastici, Filiala Galaţi, premiat cu diploma de excelenţă la Festivalul Internaţional A.R.T.E, Gala Artelor, şi pentru întreaga sa carieră.
Mihăiţă Hanghiuc, unul dintre marile talente fotbalistice ale Galaţiului, s-a bucurat de o îndelungată carieră în prima divizie a ţării, fiind considerat o legendă a echipei Oţelul alături de care a învins celebra grupare Juventus Torino în Cupa UEFA (scor 1-0, 7 septembrie 1988). Cu naţionala sub 21 de ani a României, a fost medaliat cu bronz la Campionatele Mondiale de Tineret din Australia (1981), fiind singurul gălăţean care s-a bucurat de o asemenea performanţă, pentru ca după retragerea din activitatea de sportiv să deţină funcţii de conducere în cadrul secţiilor de fotbal şi handbal ale Clubului Oţelul Galaţi.
Mircea Marian Petria, atlet paralimpic de Cartea Recordurilor, multiplu medaliat paralimpic, este recunoscut la nivel mondial pentru rezultate remarcabile obţinute de-a lungul întregii sale cariere sportive. A obţinut titluri importante la campionatele naţionale şi internaţionale de atletism. A participat la cea mai lungă ştafetă din lume (3.094 km), probă desfăşurată la Jocurile Paralimpice din Londra, are prezenţe remarcabile la Campionatele Europene şi Mondiale de Atletism, promovând astfel imaginea Galaţiului pe diferite colţuri ale planetei.
Adrian Mihail Nistor este absolvent al liceului „Vasile Alecsandri”, primul pe lista de admitere la Facultatea de Stomatologie din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti, şi-a câştigat o remarcabilă notorietate prin activitatea sa de peste 25 ani depusă în sprijinul îmbunătăţirii calităţii vieţii pacienţilor. General de brigadă, şef de clinică, doctor în Ştiinţe Medicale, cadru didactic asociat la Catedra de Chirurgie a Facultăţii de Stomatologie din cadrul U.M.F „Carol Davila”, reprezintă una dintre valorile incontestabile ale Galaţiului.
Cătălina-Diana Popa – profesor Merito – este profesor de limba şi literatura română la Colegiul Naţional „Vasile Alecsandri” din Galaţi, doctor în Ştiinţe umaniste, autor de manuale auxiliare şi şcolare, coordonator a numeroase proiecte cultural-educative şi de ateliere de peer–education, storytelling, scriere creativă şi photo–voice pentru dezvoltarea inteligenţei emoţionale a copiilor şi adolescenţilor. Se bucură de o aleasă apreciere pentru rezultatele remarcabile obţinute în activităţi umanitare şi comunitare, ca speaker şi trainer în cadrul unor conferinţe naţionale şi internaţionale (TEDx, Edu Magic, Super Teach), este membru în delegaţia Open World Leadership Center în Statele Unite ale Americii (2022) şi la Summitul Romanian Bussiness Leaders (2019, 2021, 2022). Pe scurt, aşa cum se descrie, creşte oameni. Oameni pentru Galaţi.
Cristian Onofrei, un jandarm de frunte, îşi onorează uniforma, colegii şi familia prin valorile promovate şi prin contribuţia adusă comunităţii, fiind implicat în numeroase cauze umanitare. Ca un adevărat „erou al faptelor bune”, aşa cum pe bună dreptate este supranumit, Cristian Onofrei a organizat peste 100 de evenimente caritabile şi sportive, promovând cu mândrie numele Galaţiului. În 2016, Inspectoratul General al Jandarmeriei Române i-a acordat insigna onorifică „Jandarmul de onoare al anului”.
Michael Davidson, prof. univ. dr. la Mount Sinai School of Medicine New York, recunoscut atât pe plan naţional, dar şi internaţional, şi-a construit o remarcabilă carieră în sfera psihiatriei. Se remarcă prin activităţi de management educaţional, de cercetare, dezvoltare şi inovare, fiind membru a numeroase asociaţii internaţionale de profil. Este preşedinte de onoare al „European Conference of Psychiatry and Mental Healt” Galatia, conferinţă care are loc anual la Galaţi, sub egida Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi - Facultatea de Medicină şi Farmacie şi a Spitalului Clinic de Psihiatrie „Elisabeta Doamna”. În primăvara anului 2023, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi, transmite Biroul de presă al Primăriei municipiului Galaţi. FOTO, mai jos!


Articole înrudite