„Crocus Centre” din Moscova a găzduit în data de 26 martie Campionatul Mondial de Dans Sportiv juniori 2, secţiunea dansurilor latino-americane. România a fost prezentă la acest eveniment prin perechile Mihai Paraschiv - Diandra Illeş, campioni naţionali en-titre, şi Alexandru Miculescu - Roxana Negru, vicecampioni naţionali.
Când spui Rusia, spui talent, artă, spui lumea dansului sportiv în toată splendoarea ei, spui de asemenea spirit cazon, sobrietate şi rigoare, spui Anna Pavlova, balet, dans, exprimare artistică la cel mai înalt nivel.
Cele 66 perechi prezente la Moscova au reprezentat 33 ţări, din Australia şi Africa de Sud până în Canada şi Statele Unite, iar jurizarea a fost făcută de o brigadă de arbitri din 9 ţări: Rusia, Slovenia, Spania, SUA, Finlanda, Anglia, Slovacia, China, Austria. Sala a fost amenajată ca o veritabilă arenă de concurs, aşa cum spuneam mai mult sobră şi elegantă, un spirit slavon mai mult rece şi cazon, cu un sistem de securitate cum numai în Rusia găseşti. Copiii dansează semifinala, când la passo doble directorul de concurs anunţă că se vor dansa trei gipsy şi nu doi, aşa cum era prevăzut în regulament... Cele două perechi din Rusia sunt pregătite deja... încearcă şi ceilalţi să-şi continue dansul şi în mare parte reuşesc.
Karina Rubio, antrenoarea lotului naţional al României, prezentă la Moscova, le spune copiilor: „Deşi suntem la Moscova, astăzi prin dansul vostru puteţi scrie istorie pentru România”. Şi a avut dreptate. Se afişează finaliştii: două perechi din Rusia, una din România, una din Moldova, una din Letonia şi una din Ucraina... Lupta va fi foarte grea, românii fiind singurii din finală care nu vorbeau limba rusă. Festivitatea de premiere anunţă medalia de bronz: din România, Mihai Paraschiv - Diandra Illeş, copiii zâmbesc fericiţi, urcă pe podiumul mondialelor şi anul acesta... Este o realizare extraordinară pentru România, elita dansului sportiv mondial îi are printre medaliaţi pe Mihai şi Diandra. Fără să fim lipsiţi de modestie, se poate aplica zicala: dacă în Rusia iei locul trei după două perechi de-ale lor, sigur ai fost pe locul întâi. Un rezultat remarcabil pentru România, implicit pentru oraşul de la Dunăre, care prin Mihai Paraschiv se mândreşte cu cea de-a doua medalie de bronz obţinută la un campionat mondial, doar în trei luni. Sunt nişte copii minunaţi, dar din păcate munca lor este răsplătita cu o cupă, o diplomă, o medalie suflată în bronz şi un buchet de flori care cu timpul se va ofili, aşa cum se vor ofili şi copiii dacă cineva nu va schimba ceva, iar performanţa va fi sprijinită în continuare doar de dorinţa părinţilor şi a copiilor îndrăgostiţi de acest sport. Nu ştim să ne descoperim şi să ne promovăm valorile, iar când vor creşte îşi vor lua zborul acolo unde cineva le va întinde un deget.