19 SEPTEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Camelia Voinea: Sabrina a fost om de medalie, cine a greşit, să suporte consecinţele
Camelia Voinea: Sabrina a fost om de medalie, cine a greşit, să suporte consecinţele

Fosta gimnastă Camelia Voinea, mama şi antrenoarea Sabrinei Maneca-Voinea, a declarat, miercuri, la întoarcerea de la Paris, că fiica sa este "om de medalie" şi cine a greşit luându-i şansa de a urca pe podium în finala la sol de la Jocurile Olimpice trebuie să suporte consecinţele.
"Aşteptăm să vedem ce paşi vor urma, pentru că Sabrina a fost clar nedreptăţită şi trebuie să facem cumva pentru ca lucrurile să revină la normal. Sabrina a fost om de medalie, iar acea zecime (n.r. - care nu a fost notată în exerciţiul de la sol) o pune exact pe locul trei. Cine a făcut această greşeală, ca să nu spun că a fost forţat să o facă, trebuie să suporte consecinţele. Pentru că nici noi nu muncim degeaba, sunt seri în care ies din sala de gimnastică la 21:30, iar copilul acesta nu are timp uneori nici să mănânce. Pentru ce toate aceste eforturi în zadar? Ca să ajungem la următoarea Olimpiadă şi să fim păcăliţi iar? Să ne fure iar? Nu se poate aşa ceva, trebuie insistat, trebuie să le arătăm acolo unde au greşit", a spus fosta gimnastă.
"Toată lumea a fost lângă noi, şi domnul Covaliu, şi doamna Lipă, şi Nadia, toată lumea, pentru că toţi au fost în sală şi au văzut realitatea. Sper ca această greşeală să aibă un final frumos şi să sărim toţi în sus de bucurie. Dacă nu, voi merge mai departe, asta este viaţa. Dar este ambiţia mea şi a tuturor românilor, a tuturor conducătorilor forurilor sportive, pentru că nu poţi să mă păcăleşti în faţă şi să îmi spui că Sabrina a călcat colţul covorului când eu îţi arăt probe că nu a fost aşa. Sabrina nu este un om răutăcios, nu îşi doreşte să ia medalia cuiva, nici eu nu doresc asta. Dar nu îi lua medalia Sabrinei", a adăugat ea.
Camelia Voinea va discuta cu fiica sa şi va lua o decizie în ceea ce priveşte retragerea din gimnastică: "Nu am apucat să vorbesc cu Sabrina despre continuarea gimnasticii. Dar vom pleca în vacanţă şi vom discuta. Eu nu vreau să o dau peste cap pentru că are o vârstă fragedă şi în noaptea aceea am stat până la 2:30 şi nu era tocmai bine. Atât timp cât Sabrina îşi doreşte să continue gimnastica, şi luând în calcul acest rezultat şi decizia de la TAS, ne vom gândi foarte bine ce este de făcut. E adevărat că ar fi păcat, pentru că ea e foarte bună, dar în acelaşi timp nici să ajungem data viitoare să păţim acelaşi lucru. Ne mai gândim".
Fosta gimnastă este de părere că România nu poate da cu piciorul unei medalii. "Răspunsul în această situaţie poate fi şi pozitiv, şi negativ. Dacă va fi negativ, vom vedea ce mai putem face, pentru că ar fi păcat. Nu poţi să dai cu piciorul la o medalie olimpică, nu vor mai fi şapte medalii, ci opt la Paris şi ar conta foarte mult pentru România. Şi ar fi foarte bine şi pentru psihicul Sabrinei, pentru că ar intra cu altă motivaţie în sală", a explicat ea.
Preşedintele Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, Mihai Covaliu, a trimis, luni, o scrisoare de protest către Federaţia Internaţională de Gimnastică, adresată direct preşedintelui Morinari Watanabe, pentru reanalizarea contestaţiei exerciţiului din finala la sol al Sabrinei Maneca-Voinea, la Jocurile Olimpice de la Paris, potrivit unui comunicat al COSR.
COSR precizează că ''Sabrina Voinea a fost depunctată cu o zecime pentru că ar fi plecat într-o linie acrobatică cu călcâiul în afara liniei. Imaginile video şi foto infirmă această teorie''.
De asemenea, Federaţia Română de Gimnastică (FRG) a cerut analiza Federaţiei Internaţionale de specialitate pentru eroarea de arbitraj din finala de la sol de la Jocurile Olimpice de la Paris, precizând totodată că a depus două memorii la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne pentru repunerea în drepturi a Sabrinei Voinea, care a pierdut medalia de bronz în urma contestaţiei delegaţiei Statelor Unite ale Americii.
Ana Maria Bărbosu s-a clasat pe locul patru la sol, luni, în concursul de gimnastică artistică din cadrul Jocurilor Olimpice de la Paris, în timp ce Sabrina Maneca-Voinea s-a clasat pe cinci.
Bărbosu a fost pentru câteva zeci de secunde medaliată cu bronz, însă americanca Jordan Chiles a depus contestaţie şi i s-a mărit nota, de la 13,666 la 13,766 astfel că a terminat pe poziţia a treia.
Sabrina Maneca-Voinea a făcut şi ea contestaţie pentru nota primită (13,700), dar aceasta a fost respinsă.
Medalia de aur a fost cucerită de brazilianca Rebeca Andrade, notată cu 14,166, în timp ce argintul a revenit americancei Simone Biles (14,133).
România nu a mai obţinut o medalie olimpică la gimnastică artistică din 2012 (Londra), când Sandra Izbaşa câştiga aurul la sărituri, Cătălina Ponor cucerea argintul la sol, iar echipa feminină a României lua bronz.
Echipa feminină de gimnastică a României a revenit după 12 ani la Jocurile Olimpice cu prilejul acestei ediţii. Gimnastele noastre s-au clasat pe locul 7 în finala pe echipe, Ana Maria Bărbosu pe 17, iar Amalia Ghigoarţă pe 22 la individual compus, Sabrina Maneca-Voinea pe 8 la bârnă şi pe 5 la sol, iar Ana Bărbosu pe 4 la sol.
Fosta gimnastă Camelia Voinea, mama şi antrenoarea Sabrinei Maneca-Voinea, a anunţat retragerea gimnastei după ce nu a obţinut o medalie la sol, luni, la Jocurile Olimpice de la Paris.
''Sabrina nu a ieşit din covor la nicio linie acrobatică, sunt toate aici, merita medalie! Noi astăzi aici am întrerupt gimnastica, pentru drepturile noastre nu se zbate nimeni! Vă iubim infinit pe toţi cei care ne-aţi susţinut. Atât am putut suporta!'', a scris Camelia Voinea pe Facebook. (sursa Agerpres)


Articole înrudite