11 FEBRUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Virusurile pot infecta orice organism, utilizând metabolismul celulelor vii ale acestuia
Virusurile pot infecta orice organism, utilizând metabolismul celulelor vii ale acestuia

Virusul este un agent patogen, invizibil cu microscopul obişnuit, care se reproduce numai în interiorul celulelor vii şi provoacă diverse boli infecţioase, conform dexonline.ro. Se caracterizează prin dimensiuni foarte mici (între 12 şi 300 nanometri). Spre exemplu, virusul poliomielitei este cel mai mic - 20 nm, virusul variolei este cel mai mare - 300 nm). Virusurile au un singur acid nucleic, ADN sau ARN, care constituie genomul lor, potrivit www.scientia.ro.

Virusurile diferă de alţi agenţi infecţioşi - cum ar fi bacteriile, ciupercile microscopice, paraziţii - prin faptul că nu sunt capabile să producă energie pentru a se reproduce. Din acest motiv, virusurile utilizează metabolismul celulelor vii pe care le infectează, explică site-ul sfatulmedicului.ro.

Virusurile pot infecta orice organism, inclusiv bacteriile, ciupercile şi algele, fiecare specie virală fiind perfect adaptată ''gazdei'' sale. Ele constituie de cele mai multe ori cauza epidemiilor.

Modul de contaminare cu un virus poate fi pe cale respiratorie sau digestivă, dar şi pe cale cutanată, sexuală sau sangvină. Unele virusuri sunt imunogene, adică declanşează producerea de anticorpi de către organismul pe care îl atacă.

Dacă aceşti anticorpi se menţin în organism, ei protejează împotriva unei noi infecţii cu acelaşi virus - în cazul rujeolei, rubeolei sau poliomielitei, boli numite imunizante.

Pe de altă parte, introducând acidul lor nucleic în celulă, virusurile sunt capabile să modifice informaţia genetică a acesteia, inducând transformarea sa în celulă canceroasă (virus oncogen), explică sfatulmedicului.ro.

Virusurile pot fi studiate cu microscopul electronic, studierea fiind necesară pentru a înţelege cum interacţionează cu celula gazdă, cu anticorpii produşi de organism sau cu diferite medicamente antivirale.

Un virus se poate dezvolta doar pe celule vii. Depistarea infectării virale se face prin observarea formei sau comportamentului celulei de cultivat. Pe culturi de celule se pot obţine vaccinuri pentru diferite virusuri, arată www.scientia.ro.

Diagnosticul unei boli virale se poate baza pe serologie (căutarea anticorpilor în serul sangvin) sau pe evidenţierea virusului din sânge, urină, salivă etc. Tratamentul bolilor merge de la cel al simptomelor până la utilizarea medicamentelor antivirale (aciclovir impotriva virusului zonei zoster, zidovudina împotriva HIV, virusul care provoacă SIDA). Cel mai bun tratament este cel preventiv şi constă în vaccinare, explică sfatulmedicului.ro.


Articole înrudite