15 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Viermi pentru a detecta primele semne de cancer pancreatic
Viermi pentru a detecta primele semne de cancer pancreatic

Cercetătorii au descoperit că viermii au fost capabili să detecteze prezenţa cancerului pancreatic în urina pacienţilor.
Nu este întotdeauna uşor pentru profesioniştii din domeniul sănătăţii să găsească cancerul. În Japonia, cercetătorii au descoperit o nouă modalitate de a diagnostica cancerul pancreatic. Pentru asta, au recurs la aliaţi destul de neaştepţi... viermii. Cancerul pancreatic trece adesea neobservat pentru o lungă perioadă de timp. Este adesea observat într-un moment în care nu mai devine operabil.
O companie japoneză de biotehnologie a dezvoltat un test de screening pentru a detecta semnele de cancer pancreatic în urina pacienţilor prin intervenţia viermilor. Pentru a dezvolta această nouă tehnică, cercetătorii au folosit parfumul specific al fluidelor corporale de la pacienţii cu cancer. De asemenea, compania a modificat genetic un tip de vierme - lungime de aproximativ un milimetru, cu un simţ al mirosului ascuţit - pentru a răspunde la urina persoanelor cu cancer pancreatic.
„Aceasta este o descoperire tehnologică majoră”, a declarat pentru Agenţia France Presse (AFP), Takaaki Hirotsu, un fost profesor universitar care a studiat viermii mici numiţi nematozi. Într-o conferinţă de presă, el a spus că testul nu are scopul de a diagnostica cancerul pancreatic, ci poate consolida screening-ul de rutină pentru această boală. „Şi dacă viermii dau un semnal de alarmă, pacientul ar fi trimis  la un medic pentru teste suplimentare”, a spus CEO-ul firmei care a dezvoltat tehnica. El speră că ar putea ajuta la creşterea ratelor de detectare a cancerului în Japonia.
Pe baza rezultatelor acestui studiu, viermii au reuşit să identifice 22 de probe de urină de la pacienţi cu cancer pancreatic - inclusiv la persoane aflate în stadiile incipiente ale bolii. Pentru Daniel Kolarich, profesor asociat la Centrul Australian pentru Cancer Glycomics, natura „neconvenţională” a metodei ar putea fi „unul dintre motivele pentru care nu a primit mai multă atenţie” din partea comunităţii ştiinţifice. Acesta a declarat: „Personal, cred că trebuie să urmărim toate strategiile sensibile pentru a dezvolta şi identifica teste care ne pot ajuta să identificăm cancerul cât mai devreme posibil”.


Articole înrudite