23 IANUARIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Încetinirea procesului de îmbătrânire este o investiţie mai bună în sănătatea publică decât canalizarea eforturilor asupra cercetării privind cancerul şi patologiile cardiace, potrivit unui studiu publicat în Statele Unite ale Americii, relatează AFP.
Progrese ştiinţifice recente sugerează că încetinirea degenerescenţei legată de vârstă ar fi posibilă, scriu autorii acestui studiu publicat în ultimul număr al revistei americane Health Affairs.
Chiar şi un succes modest în aceste cercetări ar avea un efect vizibil asupra stării de sănătate a persoanelor cu vârsta de peste 65 de ani între anii 2030 şi 2060, potrivit cercetătorilor de la Universitatea Harvard (Massachusetts), Columbia (New York) şi California de Sud, precum şi din alte instituţii.
Astfel, ar urma să existe 12 milioane de persoane de vârsta a treia cu o stare bună de sănătate în 2060 în Statele Unite ale Americii, un progres mai important decât cele mai optimiste scenarii cu privire la progresele recente în lupta împotriva cancerului şi a bolilor de inimă, au explicat autorii studiului.
Reducerea incidenţei cancerului cu 25% în următoarele decenii ar îmbunătăţi în mică măsură starea de sănătate a populaţiei în cursul acestei perioade, ceea ce este valabil şi în cazul bolilor cardiovasculare, principala cauză a mortalităţii la nivel mondial, arată studiul oamenilor de ştiinţă.
În opinia acestora, acelaşi număr de persoane mai în vârstă vor fi în viaţă în 2060, însă cu probleme de sănătate, indiferent dacă va continua sau nu găsirea unor modalităţi de luptă împotriva cancerului.
Un studiu precedent arata că eradicarea cancerului ar creşte speranţa de viaţă cu circa trei ani.
„Însă chiar şi un succes modest pentru încetinirea îmbătrânirii ar avea un impact enorm asupra sănătăţii publice şi a calităţii vieţii, o abordare fundamental nouă”, susţine Jay Olshansky, de la Universitatea Illinois din Chicago, unul dintre autorii noului studiu care pledează pentru începerea imediată a cercetărilor în acest sens.


Articole înrudite