10 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Tot mai mulţi tineri beau şi fumează. OMS se arată îngrijorat
Tot mai mulţi tineri beau şi fumează. OMS se arată îngrijorat

Peste jumătate dintre adolescenţi au experimentat consumul de alcool şi unul din cinci a utilizat recent ţigări electronice, a avertizat joi Biroul regional european al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) într-un raport privind obiceiurile care afectează sănătatea, transmite EFE.
Alcoolul este substanţa cea mai consumată în rândul tinerilor: 57% dintre tinerii de 15 ani au încercat băuturi alcoolice şi 37% le-au consumat în ultima lună, în timp ce unul din zece tineri recunoaşte că s-a îmbătat cel puţin de două ori în viaţă, un procent care creşte de la 5% la 13 ani la un "alarmant" 15% la 15 ani.
"Aceste constatări scot în evidenţă cât de normalizat şi de disponibil este alcoolul, demonstrând necesitatea urgentă a unor măsuri mai bune pentru protejarea copiilor şi tinerilor în faţa efectelor nocive ale alcoolului", a afirmat OMS Europa care cuprinde 57 de ţări, inclusiv Rusia şi mai multe foste republici sovietice.
Studiul subliniază că ţigările electronice au depăşit în popularitate ţigările convenţionale: 32% dintre tinerii de 15 ani le-au folosit la un moment dat şi 20% le-au utilizat în ultimele 30 de zile, procente care scad la 25%, respectiv 15% în cazul celorlalte.
Această tendinţă se observă cel mai bine începând cu vârsta de 13 ani: în timp ce 11% au fumat la un moment dat, iar 5% au fumat în ultima lună, în cazul ţigărilor electronice procentul creşte la 16%, respectiv 9%.
Raportul confirmă, totodată, că diferenţa dintre sexe în ceea ce priveşte consumul de substanţe s-a redus "rapid", fetele de 15 ani egalând sau depăşind băieţii în ceea ce priveşte consumul de tutun, alcool şi ţigări electronice.
Consumul de canabis (marijuana) înregistrează un "uşor" declin - procentul tinerilor de 15 ani care au încercat această substanţă înregistrând o reducere de la 14% la 12% între 2018 şi 2022, notează Agerpres.


Articole înrudite