13 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Tinerii slăbesc mai greu decât părinţii lor
Tinerii slăbesc mai greu decât părinţii lor

Alegerile alimentare şi activitatea fizică nu sunt singurii factori implicaţi în procesul de pierdere a greutăţii. Un nou studiu evidenţiază efectele negative ale diferitelor moduri de viaţă, care s-au schimbat în mod drastic în ultimii 40 de ani, scrie metronews.fr. Potrivit studiului realizat de o echipă de cercetători canadieni, momentul naşterii ar influenţa capacitatea de a slăbi mai mult sau mai puţin.

Astfel, cei născuţi după cel de-al Doilea Război Mondial (aşa-zişii "baby-boomers") şi tinerii generaţiei Y (cu vârste cuprinse între 15 şi 35 de ani) nu se comportă la fel în privinţa regimurilor alimentare. Primii ar avea tendinţa să ia mai puţin în greutate decât copiii lor.

În cadrul studiului, publicat în revista Obesity Research & Clinical Practice, cercetătorii au analizat datele privitoare la obiceiurile alimentare a 36.400 de adulţi americani între 1971 şi 2008. Au fost strânse şi informaţii despre activitatea fizică a 14.419 adulţi între 1988 şi 2006. Toate studiile arată că un regim alimentar echilibrat şi mişcarea duc la pierderea kilogramelor în plus, însă cel menţionat a demonstrat că acest lucru nu este la fel de eficient pe termen lung, mecanismul de pierdere în greutate fiind mult mai complex, potrivit cercetătorilor. Astfel, evoluţiile înregistrate în modul de viaţă în ultimii ani ar pune obstacole în calea metabolismului.

Medicamente, pesticide, mese neregulate, stres, lipsă de somn — toţi aceşti factori ar împiedica noile generaţii să slăbească la fel ca cei mai vârstnici, care ar fi mai puţin expuşi la aceste elemente.

Chiar dacă cercetarea arată că în prezent este mai greu să slăbeşti, nimeni nu spune că este imposibil. Alimentaţia trebuie însă bine controlată, nefiind suficientă atenţia acordată caloriilor. Este recomandabil să se mănânce la ore fixe şi să se evite preparatele de gata.

O mâncare gătită în casă are evidente calităţi nutriţionale şi permite limitarea cantităţilor de grăsimi, zahăr şi sare consumate. În plus, mişcarea ajută mult al reglarea poftei de mâncare, a somnului şi la controlarea stresului, încheie metronews.fr. 


Articole înrudite