În România, potrivit unui studiu Eurostat din 2019, speranţa de viaţă este mai mică decât media europeană, informează Mediafax. În timp ce, la nivel european, speranţa de viaţă este de 64.2 de ani pentru femei, respectiv 63.5 de ani pentru bărbaţi, în România, media de vârstă este de 59 de ani pentru femei, respectiv 59, 8 de ani pentru bărbaţi, potrivit studiului Eurostat. Medicul de familie, Valeria Herdea, a declarat că speranţa de viaţă a unei ţări este determinată atât de contextul geopolitic în care aceasta se află, cât şi de sistemul de sănătate al ţării în cauză. Potrivit medicului, la foarte multe capitole, România se află cu mult în urma Europei. „Atunci când vorbim despre speranţa de viaţă, vorbim şi de contextul geopolitic al unei ţări, şi vorbim despre sistemul de sănătate al unei ţări. În acest moment noi avem un sistem de sănătate destul de bun, dar sigur, perfectibil. La foarte multe capitole încă suntem mult în urma Europei, deşi facem parte din U.E de destul de mulţi ani, din 2007”, a spus medicul.
Doctorul a precizat că mortalitatea ridicată înregistrată încă în cazul anumitor afecţiuni, dar şi incidenţa crescută a bolilor cronice în rândul populaţiei sunt factori care amplifică acest fenomen. „Încă avem mortalitate de până la 19% sub vârsta de 5 ani prin pneumonii, ceea ce este încă foarte serios, fiind o rată mare. În altă ordine de idei, avem nevoie să ştim că, din păcate, ne confruntăm cu o incidenţă crescută a bolilor cronice, care au la bază malnutriţia, vorbim de obezitate, dacă în anul 1999 vorbeam de un procent de 10-15%, acum ne confruntăm cu aproximativ 20-25% în rândul tinerilor, şi o medie de peste 20% în rândul adulţilor, poate chiar mai mult”, a afirmat medicul. În acelaşi context, ea a declarat şi că statisticile existente, raportate la nivelul ţării noastre, sunt îngrijorătoare. „Unul din patru pacienţi este hipertensiv, unul din patru pacienţi este cu insuficienţă venoasă periferică cronică, boală hemoroidală, să nu uităm că avem un procent mare de diabetici şi să nu uităm că, din păcate, tuberculoza încă face ravagii”, precizează Valeria Herdea.
Valeria Herdea a declarat în acest sens că vorbim de factori nemodificabili care pot influenţa starea noastră de sănătate, dar şi de factori modificabili. Dintre cei din urmă, medicul menţionează reducerea fumatului, a automedicaţiei, dar şi prezentarea periodică, preventivă la medic. În contextul vizitelor periodice la medic, Valeria Herdea afirmă că foarte multe persoane neglijează acest aspect ani de zile. „Sunt foarte multe persoane care nu se prezintă la medic ani de zile. Există şi o rată destul de mare de şomaj, există persoane care, din păcate, lucreză în afara ţării şi care scapă serviciile de sănătate şi afară şi în interior, iar asta înseamnă aproape 10-15% din populaţia înregistrată în România”, spune medicul de familie. Medicul atrage atenţia asupra a trei aspecte vitale în sensul îmbunătăţirii procentului speranţei de viaţă: asumarea responsabilităţii personale, prevenţia şi educaţia.„În primul rând să înţeleagă că sănătatea este un brand şi că sunt şi ei respsonsabili de îngrijirea acestei sănătăţi. În al doilea rând să înţeleagă că prevenţia, prezentarea la medic atunci când încă eşti sănătos, este esenţială. Iar în al treilea rând, să nu uităm că a fi educat înseamnă a învăţa şi că poţi să trăieşti, supravieţuieşti cu bolile cronice”, precizează acesta. Valeria Herdea a concluzionat spunând că, una dintre cele mai mari probleme la acest moment rămâne netratarea corespunzătoare a unor afecţiuni de către pacienţi, care aleg să întrerupă anumite tratamente prescrise în momente nepotrivite.