29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Specialist în nutriţie: Care sunt cele mai sănătoase băuturi alcoolice
Specialist în nutriţie: Care sunt cele mai sănătoase băuturi alcoolice

Consumul ocazional şi moderat de alcool nu reprezintă un pericol pentru sănătate, însă trebuie să fim atenţi şi la băuturile alcoolice alese întrucât unele sunt mai sănătoase decât altele, notează doc.ro.
Băuturile alcoolice sunt nule din punct de vedere nutriţional, adică nu conţin nutrienţi esenţiali pentru sănătate şi adesea vin la pachet cu un aport caloric considerabil. Băuturile conţin cantităţi mari de zahăr, care cresc nivelul de zahăr din sânge şi, totodată, alcoolul deshidratează organismul. Organismul percepe alcoolul ca pe o toxină, aşa că ficatul se va strădui să îl elimine cât mai repede şi eficient din organism. Aşadar, în cazul pacienţilor cu afecţiuni hepatice, consumul de alcool nu este permis nici măcar în cantităţi moderate.
Dacă sănătatea îţi permite însă să te răsfeţi cu un pahar de alcool pe zi în perioada sărbătorilor de iarnă, ar trebui să ştii care sunt cele mai bune variante. În primul rând, nutriţioniştii recomandă evitarea băuturilor alcoolice pe care le cumperi deja preparate, de tip cocktail. Acestea conţin o cantitate ridicată de zahăr sau îndulcitori artificiali, precum şi aditivi, arome sau conservanţi.

Băuturile alcoolice cele mai sănătoase

Vinul sec: Zahărul din struguri se transformă, în procesul de fermentare, în alcool, ceea ce înseamnă că vinul sec nu conţine mult zahăr. Vinul sec conţine mai puţin zahăr chiar şi decât o bere. Ideal ar fi să alegi vin roşu întrucât acesta conţine antioxidanţi din belşug. Vinul roşu este recunoscut pe scară largă ca fiind una dintre cele mai sănătoase băuturi alcoolice. Acesta este sărac în calorii şi oferă, de asemenea, unele beneficii pentru sănătate. În plus, este bogat în antioxidanţi precum resveratrol şi proantocianidine, care susţin sănătatea cardiovasculară. Studiile au arătat că consumul unei cantităţi moderate de vin roşu cu un conţinut de alcool de 12% până la 15% zilnic poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă. În plus, polifenolii din vinurile roşii ajută, de asemenea, la menţinerea flexibilităţii vaselor de sânge şi pot chiar scădea riscul de cancer, potrivit unei cercetări recente. Şi vinul alb sec are mai puţin alcool decât cel roşu, de aceea are mai puţine calorii, explică Dr. Laura Ene, Medic Primar Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice, Expert DOC.

Vinul fiert: Vinurile fierte sunt populare în preajma sărbătorilor, dar le poţi savura pe tot parcursul anului. Vinul fiert îmbină antioxidanţii care se găsesc în compoziţia vinului roşu cu un amestec de mirodenii sănătoase care pot da băuturii un impuls terapeutic. Atunci când alegi un vin, nutriţioniştii ne sfătuiesc să optăm pentru un soi organic. Vinurile ecologice certificate au mai puţin zahăr, aditivi şi conservanţi şi pot preveni durerile de cap a doua zi.

Şampania: Şampania este un vin spumant obţinut din struguri albi şi poate avea mai puţine calorii decât un pahar de vin alb sau o bere. Strugurii folosiţi pentru a obţine şampanie sunt bogaţi în compuşi fenolici, antioxidanţi care pot stimula sănătatea creierului şi pot ajuta la reducerea riscului de demenţă. De fapt, un studiu efectuat pe animale din 2013 a constatat că şampania a îmbunătăţit memoria la rozătoarele în vârstă. Deşi descoperirile nu au fost încă confirmate pentru creierul uman, cercetătorii au considerat că rezultatele au fost promiţătoare şi au comparat rezultate similare pentru alte alimente bogate în antioxidanţi, cum ar fi afinele.

Vodca cu apă minerală: Vodca nu conţine zahăr, ceea ce înseamnă că are şi o cantitate mai mică de calorii decât alte băuturi alcoolice. Este recomandat să se consume cu apă minerală, nu cu suc, pentru a evita caloriile suplimentare. Pentru un gust mai plăcut se poate folosi zeamă de lămâie sau de portocală.

Gin, whiskey, tequila: Aceste băuturi nu conţin îndulcitori artificiali şi zahăr, aşa că au un aport caloric mai mic, comparativ cu băuturile care conţin zahăr, precum lichiorul. Pentru a evita zahărul şi caloriile în plus se recomandă consumul acestor băuturi alături de apă minerală, nu alături de suc. Se poate folosi zeamă de limetă, de lămâie sau de portocale pentru aromatizarea băuturii.

Bloody Mary: Cocktailul pe bază de vodcă şi suc de roşii, combinat cu sare, Bloody Mary este o băutură slab calorică, dar are totodată şi calităţi nutriţionale. Sucul natural de roşii conţine antioxidanţi, vitamina C şi potasiu.

Cum să eviţi consumul excesiv de alcool

Femeile ar trebui să-şi limiteze consumul de alcool la cel mult o băutură pe zi, în timp ce bărbaţii ar trebui să-şi limiteze consumul de alcool la cel mult două pahare pe zi, conform Ghidurilor dietetice pentru americani. Experţii medicali folosesc acum termenul „tulburare de consum de alcool” mai degrabă decât „abuz de alcool” pentru a aborda preocuparea legată de consumul excesiv de alcool.
Consumul moderat de alcool te poate ajuta să eviţi unele dintre efectele fizice negative ale alcoolului, precum mahmureala, creşterea în greutate şi tulburările de somn. În acest sens, mizează doar pe băuturile alcoolice care au un conţinut mai scăzut de zahăr.
Consumul excesiv de alcool poate afecta somnul, iar somnul de calitate este unul dintre cei mai importanţi factori ai sănătăţii generale. Cercetătorii au descoperit că cel mai bine este să bei cu cel puţin patru ore înainte de culcare, pentru a evita să ai un somn întrerupt.
Femeile însărcinate, persoanele care se luptă cu abuzul de alcool, cei cu anumite afecţiuni, cum ar fi boli hepatice şi persoanele care iau anumite medicamente nu ar trebui să consume deloc alcool. Motivul? Alcoolul este un deprimant al sistemului nervos central. Prin urmare, este important să verifici şi dacă medicamentele pe care le iei sunt contraindicate în cazul în care vrei să consumi alcool. Printre acestea se numără analgezicele eliberate fără prescripţie medicală, cum ar fi ibuprofenul, care pot interacţiona cu alcoolul provocând sângerări la nivelul stomacului şi leziuni hepatice atunci când sunt administrate în cantităţi mari.
De altfel, specialiştii spun că abţinerea de la alcool este necesară pentru persoanele care încearcă să slăbească şi pentru persoanele care se antrenează pentru un eveniment de anduranţă sau se pregătesc pentru o prezentare la serviciu. De asemenea, dacă ai probleme cu digestia sau cu anxietatea, ar trebui să stai departe de alcool.

Există câteva ponturi care te vor ajuta să previi consumul excesiv de alcool:
- Asociază consumul de alcool cu mâncatul - nu bea niciodată pe stomacul gol ci, mai degrabă, la masă, fie pe post de aperitiv, fie pe post de digestiv.
- Hidratează-te consumând mai multă apă decât de obicei atunci când bei alcool.
- Dacă ţi-e sete, apelează la apă sau la o alternativă fără alcool în loc de alcool.
- Asigură-te că alternezi băuturile alcoolice cu băuturile nealcoolice. Un pahar cu apă, suc sau o băutură răcoritoare sunt de ajutor.
- Dacă bei pe stomacul gol va creşte rata de metabolizare a alcoolului în organism. Dar dacă mănânci înainte sau în timp ce bei alcool, alcoolul va fi absorbit în fluxul sangvin la o rată mai mică.
- Nu bea din pahare mari întrucât tentaţia de a consuma mai mult alcool este mai mare dacă recipientul din care bei este mai mare.
- Pe lângă gama de opţiuni de bere fără alcool, vin şi băuturi spirtoase disponibile, ar fi bine să te aprovizionezi şi cu ceaiuri şi alte băuturi fără alcool. Înlocuirea băuturilor alcoolice cu băuturi gustoase non-alcoolice este o alternativă bună pentru persoanele care aleg să-şi reducă consumul de alcool.
- Dacă alegi să bei, fă asta la cină sau după ce faci mişcare. Cu cât începi să bei mai târziu, cu atât vei consuma mai puţin alcool. (Autor: Dr. Laura Ene, Medic Primar Diabet, Nutriţie şi Boli metabolice, Expert DOC)


Articole înrudite