19 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Să facem duş zilnic sau să ne spălăm „ca pisica”?
Să facem duş zilnic sau să ne spălăm „ca pisica”?

O mare parte a populaţiei nu se spală în întregime decât de trei ori pe săptămână, mulţumindu-se în celelalte zile cu o toaletă sumară, arată un sondaj realizat de site-ul Reddit. Să fie o atenţie insuficientă acordată igienei sau o protejare a pielii?, se întreabă lefigaro.fr.
Sondajul a fost efectuat în rândul internauţilor pe tema obiceiurilor lor în materie de igienă. Răspunsurile arată că duşul zilnic nu este un reflex pentru toţi care cei au condiţiile necesare să îl facă.
Din cele 562 de persoane intervievate în câteva ţări, cu vârste cuprinse între 17 şi 60 de ani, peste 70% dintre femei şi aproape 60% dintre bărbaţi declară că nu se spală în fiecare zi. În zilele în care evită duşul se mulţumesc cu o toaletă mai sumară (spălat pe faţă, pe mâini, pe picioare şi părţile intime).
De neconceput pentru unii, această practică este totuşi perfect igienică. „Mulţumindu-ne în fiecare zi cu toaleta «pisicii» şi spălându-ne complet o dată la două zile, suntem la fel de curaţi ca şi când am face duş zilnic”, afirmă doctorul Guibal, dermatolog la spitalul Saint-Louis din Paris. Expertul menţionează totuşi două excepţii: „Persoanele supraponderale trebuie să fie atente, fiindcă în pliurile pielii pot apărea infecţii grave şi, dimpotrivă, celor cu pielea foarte uscată li se recomandă să rărească duşurile”, adaugă el.
Dacă un duş zilnic înlătură miliarde de bacterii de pe piele şi limitează infecţiile, el poate fi şi dăunător. „Duşul sau baia elimină o parte din pelicula hidrolipidică a pielii. Este o peliculă fină protectoare, amestec de celule moarte ale pielii, de transpiraţie, apă, keratină şi sebum, care menţine hidratarea pielii şi o protejează împotriva agresiunilor externe produse de bacterii şi atingeri”, explică dermatologul Marie-Estelle Roux.
„Recomandăm prin urmare aplicarea unui lapte hidratant după fiecare duş pentru a pune din nou grăsime pe piele şi reducerea duşurilor la persoanele care suferă de dermatite atopice, cum ar fi eczema”, adaugă ea.
În afara acestor consideraţii dermatologice, nu există reguli în privinţa frecvenţei duşurilor, doar bunul simţ poate dicta. „Frecvenţa poate varia în funcţie de locul de muncă - la oraş, la ţară, afară sau în interior -, de practicarea unui sport, de anotimp... Vara hainele ne protejează mai puţin de bacteriile exterioare şi transpirăm mai mult”, arată Marie-Estelle Roux.
Chiar şi recomandarea de a economisi apa pentru binele planetei trebuie relativizată: „Nu vă învinovăţiţi dacă faceţi un duş pe zi de plăcere şi pentru igienă. Să vorbim despre consecinţele duşurilor prea frecvente asupra dezvoltării durabile este puţin exagerat dacă ne gândim la alte tipuri de risipă mult mai mari!”, încheie doctorul Guibal.


Articole înrudite