Risc crescut de tromboză confirmat la femeile care iau cele mai noi anticoncepţionale

 
Vineri, 05 Iunie 2015 00:00
Publicat în Sanatate
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Cele mai noi pastile anticoncepţionale prezintă un risc crescut de accidente din cauza trombozei venoase (formare de cheaguri), a confirmat un studiu publicat în revista medicală British Medical Journal şi menţionat de AFP.

Realizat de cercetători britanici, noul studiu arată că femeile care iau anticoncepţionale pe cale orală cu conţinut de drospirenon, desogestrel, gestoden şi ciproteron riscă de patru ori mai mult să dezvolte o tromboză venoasă decât cele care nu iau pastile. Riscul este de aproape două ori mai mare (1,5-1,8) decât în cazul femeilor care iau pe cale orală anticoncepţionale estroprogestative mai vechi, conţinând levonorgestrel, noretisteron sau norgestimat.

Cercetătorii de la Universitatea din Notthingham au lucrat pe două mari baze de date medicale, comparând administrarea de anticoncepţionale cu trombozele venoase observate la femeile cu vârste cuprinse între 15 şi 49 de ani. Ei au arătat că numărul de tromboze - la 10.000 de femei care luau anticoncepţionale - a fost mai scăzut (şase cazuri) la cele care foloseau medicamente mai vechi decât la cele (14 cazuri) care luaseră desogestrel şi ciproteron.

Cercetătorii subliniază însă că riscul absolut este mic şi că anticoncepţionalele orale rămân "deosebit de sigure", cu un risc de tromboză de trei ori mai mare pentru toate tipurile de anticoncepţionale şi de 10 ori mai mare la femeile însărcinate.

Studiul confirmă şi rezultatele unei cercetări daneze publicate în 2011, precum şi ale unui amplu studiu al companiei de asigurări franceze. Aceasta din urmă indicase o dublare a riscului de embolie pulmonară (cea mai gravă consecinţă a formării unui cheag în vene) la femeile care iau cele mai noi pastile.

La cererea Franţei, Agenţia europeană a medicamentului (EMA) a făcut o reevaluare a riscurilor, ajungând la concluzia că beneficiile pastilelor anticoncepţionale de a treia şi a patra generaţie (cele mai recente) sunt mai mari decât riscurile, încheie AFP. 

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu