Ochiul bionic se află la un pas de a deveni realitate după ce primul implant subretinal din lume a fost testat cu succes pe o pacientă din Australia, care şi-a recuperat astfel parţial vederea.
Dianne Ashworth, o australiancă în vârstă de 54 de ani, suferea de retinită pigmentară şi era practic oarbă. Graţie implantării subretinale a unui ochi bionic realizat în Australia, ea poate, de acum, să discearnă conturul obiectelor şi contrastele luminoase, informează express.be. Reuşita cercetătorilor australieni reprezintă o premieră mondială.
Ochiul bionic fabricat de experţii de la Bionic Vision Australia conţine 24 de electrozi. Dispozitivul funcţionează cu ajutorul unei mici camere video, fixată pe rama ochelarilor, care captează şi înregistrează imagini pe care le transmite apoi unui dispozitiv extern pentru a fi analizate. Datele sunt apoi transmise unui senzor care stimulează retina, iar informaţia ajunge în centrii nervoşi din creier aferenţi vederii. "Impulsurile electrice trec prin acest ochi şi stimulează retina, pentru a reveni apoi în creier şi să creeze imaginea", a declarat oftalmologul Penny Allen. Acest proiect este finanţat parţial de guvernul australian. Operaţia chirurgicală, constând în plasarea senzorului în spatele retinei, este relativ uşoară şi poate fi realizată de orice medic chirurg, consideră Allen, potrivit căruia designul senzorului este unul foarte simplu, iar instalarea lui reprezintă o procedură uşor de învăţat.
Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, în lume există aproximativ 39 de milioane de persoane oarbe şi 246 milioane de persoane cu deficienţe de vedere. "Vom reuşi cu siguranţă să îi ajutăm pe pacienţi să obţină o vedere în alb-negru, dar ceea ce dorim înainte de toate este să îi ajutăm să se mişte şi să se deplaseze de o manieră autonomă", a adăugat Penny Allen.
Potrivit unui articol publicat pe site-ul bloomberg.com, cercetătorii de la Universitatea Monash din Melbourne, coordonaţi de Jeanette Pritchard, încearcă să impună pe piaţă un alt tip de ochi bionic. Savanţii australieni vor să implanteze 600 de electrozi minusculi într-o anumită zonă cerebrală pentru a produce vederea bionică. Ochiul creat de ei este o replică din silicon a ochiului uman, pe care Pritchard şi colegii ei vor să îl conecteze la creierul pacienţilor, pentru a trimite impulsuri electrice direct în regiunea cerebrală care generează percepţia vizuală - interpretarea pe care creierul o dă acelor semnale nervoase pe care le-ar primi de la un ochi funcţional. Dispozitivul savanţilor de la Universitatea Monash va fi testat în ultima parte a acestui an pe animale, iar primele teste pe oameni vor fi realizate în 2014.
De cealaltă parte a oraşului, medicii de la Universitatea Melbourne experimentează o altă abordare, dezvoltând un implant care va fi montat în spatele ochiului şi care "va face treaba" retinei avariate. Ambele grupuri de cercetători se află într-o cursă strânsă pentru obţinerea unei poziţii dominante pe piaţa vederii bionice, oferind astfel o rază de speranţă pentru cele 285 de milioane de persoane din lume care sunt oarbe sau prezintă deficienţe de vedere.