25 NOIEMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Planuri de viitor: fabrică de bebeluşi comandată prin inteligenţa artificială
Planuri de viitor: fabrică de bebeluşi comandată prin inteligenţa artificială

În cel mai recent videoclip conceptual al său, biotehnologul şi producătorul de film Hashem Al-Ghaili ne poartă într-un tur neliniştitor, dar fascinant, în interiorul EctoLife - prima unitate de uter artificial din lume. Complexul fictiv alimentat de AI oferă viitorilor părinţi o alternativă probabil mai sigură la naşterea naturală, eliminând complicaţiile adesea fatale asociate cu aceasta.
„Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 300.000 de femei mor din cauza complicaţiilor sarcinii. Uterul artificial EctoLife este conceput pentru a atenua suferinţa umană şi pentru a reduce şansele de cezarială”, scrie Al-Ghaili. În loc ca o mamă să împingă dureros, cuplurile sunt rugate să apese un buton care „naşte” copilul lor incubat. Proiectul este, de asemenea, conceput pentru femeile cărora li s-a îndepărtat uterul în urma unor probleme de sănătate, cum ar fi cancerul.
Mai mult, EctoLife poate fi desfăşurat în ţări cu scăderi severe ale creşterii populaţiei, fenomen considerat de mulţi drept o ameninţare la adresa civilizaţiei. Cu rate de natalitate incredibil de scăzute, naţiuni precum Coreea de Sud  şi Japonia sunt considerate motive ideale pentru a lansa iniţiativa. În timp ce videoclipul prezintă o imagine ambiţioasă şi utopică, spectatorii nu pot să nu prindă nuanţele uşor înfricoşătoare care se strecoară în fiecare cadru, lăsându-i să se gândească la implicaţiile unei astfel de idei.
EctoLife de Hashem Al-Ghaili se desfăşoară ca o uriaşă unitate de inspiraţie ştiinţifico-fantastică, cu 75 de laboratoare de ultimă generaţie, fiecare găzduind până la 400 de unităţi de creştere sau utere artificiale care reproduc exact condiţiile găsite în uterul unei femei. O singură unitate poate incuba 30.000 de copii crescuţi în laborator pe an într-un mediu fără infecţii. Fiecare “păstaie” de creştere este echipat cu senzori care monitorizează semnele vitale, cum ar fi bătăile inimii, saturaţia de oxigen, temperatura, respiraţia şi tensiunea arterială, în timp ce un sistem AI monitorizează caracteristicile fizice şi detectează eventualele anomalii genetice.
În plus, pentru a asigura şi susţine o creştere sănătoasă, bebeluşii sunt “întreţinuţi” în mod constant şi durabil de către două bioreactoare centrale. Primul bioreactor pompează nutrienţi, hormoni vitali, anticorpi, factori de creştere, oxigen şi o soluţie lichidă de tip amniotic printr-un cordon ombilical artificial. În plus, datorită unui sistem controlat prin inteligenţă artificială, fiecare copil „primeşte nutrienţi personalizaţi, adaptaţi nevoilor sale”. Între timp, al doilea bioreactor preia şi reciclează deşeurile copilului eliberate prin cordonul ombilical artificial.
Tehnologia se află în centrul operaţiunilor EctoLife. Pe de o parte, fiecare semn vital este afişat pe un ecran ataşat la podul de creştere, ilustrând date în timp real trimise direct pe telefonul părintelui pentru a urmări starea de sănătate a bebeluşului lor de la distanţă. Prin intermediul aplicaţiei, părinţii se pot bucura de o vizualizare live de înaltă rezoluţie a fiecărei etape de dezvoltare; aceasta include un “timelapse” care poate fi partajat cu prietenii şi familia. Fiecare uter artificial este echipat şi cu difuzoare interne care redă muzică sau transmit vocile părinţilor.
Pe de altă parte, o cameră de 360 de grade din interiorul podului de creştere se conectează la căştile VR ale părinţilor, permiţându-le să vadă şi să audă tot ceea ce percepe copilul. Dar asta nu este tot: „folosind un costum haptic wireless conectat la podul de creştere al bebeluşului tău, vei putea să-i simţi piciorul în uter şi să împărtăşeşti această experienţă cu prietenii şi membrii familiei tale”, continuă naratorul video. În cele din urmă, întregul sistem de operare funcţionează cu energie regenerabilă combinând energia solară şi eoliană. Acest lucru asigură zero întreruperi de energie electrică şi, prin urmare, complicaţii neaşteptate pe parcursul întregii dezvoltări de creştere a bebeluşului.
Deoarece naşterea naturală nu mai este posibilă, fiecare copil este conceput prin fertilizarea in vitro , permiţând părinţilor să „creeze şi să selecteze în mod liber cel mai viabil şi mai bun din punct de vedere genetic, dându-le copilului şansa de a se dezvolta fără obstacole biologice. Personalizarea este oferită ca un pachet Elite care oferă părinţilor libertatea de a modifica peste 300 de gene înainte de a implanta embrionul în uterul artificial. De la selectarea culorii părului şi a ochilor până la înălţime, nivelul de inteligenţă şi nuanţa pielii, această funcţie de alegere şi alegere este realizată datorită instrumentului de editare a genelor CRISPR-Cas 9. „De asemenea, îl puteţi folosi pentru a repara orice boli genetice moştenite”, adaugă comunicatorul EctoLife.
Experienţa SF poate fi oferită chiar şi dincolo de pereţii laboratorului. Părinţii care preferă o opţiune mai familiară pot alege să-şi instaleze propriile unităţi de creştere acasă, susţinute de bioreactoare miniaturizate cu baterii de lungă durată - adăugând un strat suplimentar de confort şi siguranţă în acest viitor uluitor, dar posibil.


Articole înrudite