Persoanele supraponderale ar putea avea nevoie să mănânce mai mult pentru a se sătura, chiar şi după ce slăbesc, pentru că dieta bogată în grăsimi le afectează permanent stomacul, relevă rezultatele unui studiu australian, scrie luni Daily Telegraph.
Potrivit studiului, publicat în revista de specialitate International Journal of Obesity, nervii stomacului care trimit semnale de saţietate la creier par să se desensibilizeze permanent atunci când o dietă bogată în grăsimi este urmată mult timp.
O astfel de dietă afectează şi funcţionarea leptinei, un hormon care modifică sensibilitatea nervilor stomacului şi reglează aportul de alimente.
„Aceste două mecanisme combinate înseamnă că persoanele obeze trebuie să mănânce mai mult pentru a se sătura, ceea ce le continuă ciclul obezităţii”, a afirmat prof. Amanda Page, de la Universitatea din Adelaide, care a condus acest studiu.
„Răspunsul nervilor stomacului nu se întoarce la normal atunci când se reia o dietă normală. Aceasta înseamnă că trebuie să mănânci mai multă mâncare până a ajunge la acelaşi nivel de saţietate ca un individ sănătos”, a explicat profesorul.
Studiul a fost efectuat pe grupuri de cobai care au urmat diferite diete. Un grup a urmat o dietă cu 7% grăsimi, iar altul o dietă cu 60% grăsimi. După 12 săptămâni, cobaii obezi au reluat o dietă normală şi au scăzut iniţial în greutate, însă şi-au mărit ulterior aportul de hrană. Studiul a găsit că perturbarea semnalelor de saţietate ale acestora a fost doar parţial inversată.
Rezultatele au „implicaţii foarte importante pentru persoanele obeze, atât cele care încearcă să piardă din greutate, cât şi cele care încearcă să-şi menţină greutatea” după ce au slăbit, a mai afirmat Page.
„Ştim că doar 5% din populaţie reuşeşte să-şi menţină greutatea după ce a urmat o dietă”, a continuat profesorul. „De fapt, ei se îngraşă la loc şi chiar mai mult în circa doi ani”, a mai afirmat Page.