23 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Parkinson: Experţii atrag atenţia asupra altor aspecte ale maladiei
Parkinson: Experţii atrag atenţia asupra altor aspecte ale maladiei

Experţii spanioli atrag atenţia asupra altor aspecte ale acestei patologii asociate în mod obişnuit dificultăţilor motorii, de care suferă 40% dintre cei diagnosticaţi, în timp ce un procent egal suferă, de exemplu, de depresie, relatează EFE.
Potrivit Societăţii Spaniole de Neurologie (SEN), diversitatea simptomelor pe care le prezintă această boală neurodegenerativă, care în Spania afectează aproximativ 160.000 de persoane, necesită o focalizare multidisciplinară pentru a evita o întârziere în stabilirea diagnosticului.
Atunci când pacientul nu prezintă alterări motorii tipice sau tremor, astfel de întârzieri pot oscila între cinci şi zece ani.
Federaţia Spaniolă împotriva Parkinson a lansat pe reţelele de socializare campania #CealaltăFaţăaParkinson, cu scopul de a sensibiliza asupra imaginii greşite a acestei boli, combaterii stigmatelor şi prejudecăţilor sociale precum şi a stereotipurilor care o înconjoară.
Federaţia insistă că Parkinson nu este o boală asociată exclusiv bătrâneţii şi că o persoană din cinci are vârsta sub 50 de ani la momentul punerii diagnosticului.
Campania a dorit totodată să încurajeze acele persoane care se confruntă cu această boală să-şi împărtăşească mărturiile sub haştagul prezentat mai sus.
Un alt aspect pe care doreşte să-l facă vizibil Federaţia Spaniolă împotriva Parkinson este lipsa unui registru real al pacienţilor afectaţi de această boală.
Se cifrează numărul celor afectaţi la 160.000, însă Federaţia este convinsă că numărul real al bolnavilor este mai mare şi cere administraţiei centrale şi autorităţilor din regiunile autonome să facă lumină cu privire la numărul real al persoanelor afectate de Parkinson.
Este vorba, potrivit experţilor, de un registru care să cuprindă numărul real al bolnavilor, în funcţie de sex, vârsta lor, modul de răspuns la tratament şi locul de rezidenţă, urban sau rural. (sursa Agerpres)


Articole înrudite