Vaccinarea femeilor cu o singură doză de vaccin împotriva papilomavirusului uman (HPV), responsabil pentru 70% din cazurile de cancer de col uterin, ar putea fi suficientă pentru a produce o imunitate de lungă durată, conform unui studiu, relatează AFP.
„Am constatat că nivelurile de anticorpi pentru cele două tipuri de HPV — 16 şi 18 — la femeile cărora le-a fost administrată o doză de vaccin au rămas aceleaşi la patru ani după vaccinare”, a explicat dr. Mahboobeh Safaeian, cercetător al Institutului american de Cancer (NCI) din Bethesda (Maryland, est), principalul autor al studiului.
„Aceste rezultate pun sub semnul întrebării recomandările actuale potrivit cărora vaccinul împotriva HPV necesită mai multe doze pentru a genera un răspuns imun de durată”, a afirmat specialistul în boli infecţioase, al cărui studiu este publicat în revista americană Cancer Prevention Research.
Potrivit medicului, „această descoperire este promiţătoare pentru desfăşurarea unor campanii de vaccinare simplificate şi mai puţin costisitoare care au mai multe şanse să fie în puse în aplicare la nivel global, în special în ţările în curs de dezvoltare unde sunt înregistrate 85% din cazurile de cancer de col uterin uter, una dintre principalele cauze de deces” în rândul femeilor, a spus ea.
Acest studiu se bazează pe rezultatele unui proiect finanţat de NCI pentru a testa eficacitatea vaccinului Cervarix, produs de laboratorul britanic GlaxoSmithKline, în rândul femeilor din Costa Rica.
Vaccinul se administrează fetelor şi femeilor cu vârste între 9 şi 25 de ani.baccivaccin